Насловна Политика НАТО вјежбе ,,Непоколебљиви џез" одговор ,,Западу 2013"?

НАТО вјежбе ,,Непоколебљиви џез" одговор ,,Западу 2013"?

0
ПОДИЈЕЛИ

NATO 1024x807 НАТО вјежбе ,,Непоколебљиви џез" одговор ,,Западу 2013"?

Данас су у Европи започели најобимнији маневри НАТО-а од 2006. године у којима су укључене балтичке земље и Пољска, преноси Танјуг.

Према најави Алијансе, у овим вјежбама учествоваће свих 28 савезника као и Финска, Шведска и Украјина.
,,Сврха ових вежби је да обезбедимо да наше Снаге за брзо реаговање буду спремне за одбрану било ког савезника, распоређују се било где и одговарају на сваку претњу“, рекао је генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен.

Како преносе агенције, учествоваће приближно 6.000 војника као и ваздухопловне, копнене, морнаричке и специјалне снаге.

Према извештају агенције Итар-Тасс, ангажовано је око 350 оклопних возила, 57 борбених авиона и хеликоптера, као и 11 бродова и две подморнице.

Руска агенција наводи да би ови маневри требало да представљају кулминацију овогодишњих припрема и да су посвећени увјежбавању садејства између различитих родова војске, као и међу контингентима различитих земаља.

Након вјежби, јединице треба да буду сертификоване за готовост НРФ од следеће године.

Артис Пабрикс: Непоколебљиви џез нам је важан

Сценарио главне активне фазе вежби предвиђа, између осталог, одбијање упада на територију балтичких земаља, наводи Итар-Тас с и подсећа да се потенцијални агресор не назива, а да Летонија, Литванија и Естонија већ дуже од пет година предлажу заједничке вежбе НАТО-а на њиховој територији, како би се уверили да је Алијанса у стању да осигура њихову безбедност у ,,условима регионалне кризе“.

,,Непоколебљиви џез нам је важан јер су то прве вежбе на којима заиста увежбавамо одбрану наше територије“, саопштио је Ројтерсу летонски министар одбране Артис Пабрикс.

Непоколебљиви џез одговор на вјежбе Русије и Бјелорусије?

Итар-Тасс наводи да од суседа балтичких земаља не учествују само Русија и Белорусија, али да су Русија и НАТО уложили не мало напора да маневри не унесу додатну напетост у њихове односе, тим пре што су у септембру Русија и Белорусија одржале у том региону обимне вежбе „Запад-2013″.

Москва и Брисел, додаје руска агенција, позвали су међусобно посматраче ради праћења тих вежби.

,,Војници увек вежбају. Проблеми се не појављују када се одржавају вежбе, него ако су те вежбе недовољно транспарентне. Ове године смо са Русијом направили веома важне кораке на плану повећања узајамног поверења, али још има потенцијала за даљи рад“, рекао је раније генерални секретар Алијансе у интервјуу Итар-Тасс-у.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here