Насловна Политика NATO уверен да је само питање времена када ће Србија заборавити 1999.

NATO уверен да је само питање времена када ће Србија заборавити 1999.

4
ПОДИЈЕЛИ

Координатор те алијансе за Западни Балкан Лори Вокер: „Чланство појефтињује трошкове безбедности, земље чланице могу да сарађују и координирају активности безбедности. Црна Гора која сада треба да постане чланица, плаћаће 450.000 евра у заједнички буџет. Толико би вас коштао леп стан у Будви“.

NATO не тражи од Србије да постане чланица, али требати имати на уму да NATO сваку чланицу чини безбеднијом, изјавио је координатор те алијансе за Западни Балкан Лори Вокер и оценио да је битно да Србија одлуке доноси на основу чињеница заснованих на реалности, а не перцепције у медијима.

„Чланство појефтињује трошкове безбедности, земље чланице могу да сарађују и координирају активности безбедности. Црна Гора која сада треба да постане чланица, плаћаће 450.000 евра у заједнички буџет. Толико би вас коштао леп стан у Будви“, рекао је Вокер на Б92.

По његовим речима, Алијанса не сматра оптерећењем посебне односе Србије са Русијом. „То није оптерећење, али јесте фактор којег смо свесни. Ипак, важно је да говоримо о чињеницама, а чињеница је да је ЕУ главни трговински партнер Србије и да се људи не руководе перцепцијама и медијским објашњењима“, рекао је Вокер.

По његовим речима, „људи нису добро информисани о реалности“.

Он је навео да је NATO веома задовољан напретком сарадње са Србијом и да се нада да ће она временом само јачати.

„Мислим да не може да се пореди однос једне земље с другом земљом, и однос једне земље са 28 других земаља. Србија природно више сарађује са географски блиским земљама, а оне су у већини чланице NATO“, рекао је он.

Вокер је потврдио да прошлост и бомбардовање Србије 1999. године представљају оптерећење у односима: „Схватамо да постоји питање времена, али је за нас важно да будемо окренути будућности, уместо да гледамо у прошлост. Много је безбедносних изазова, а Србија је овом сарадњом безбеднија. Самим тим и регион“, рекао је Вокер.

На питање колико ће трајати партнерство, Вокер је рекао да за то не постоји рок: „Србија је ушла у Партнерство за мир 2006. године и од тада продубљујемо сарадњу. Споразум који је сада потписан траје две године, а он се може продужавати. Нема завршног рока. Ми смо задовољни напретком у последњих годину дана, а сарадњу ћемо само јачати“, рекао је Вокер.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Takav bahat i prepotentan govor mozete da ocekujete samo od jednog nadmenog ,bezosecajnog Nato-vca.Nemoze da se gleda unazad vec samo napred?Kako bezobrazan moze biti covjek i neobracati paznju sta su ucinili jednom narodu vec samo svoj interes.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here