Насловна Политика НАТО убрзао избор Перуничића

НАТО убрзао избор Перуничића

0
ПОДИЈЕЛИ

Седмомјесечно в.д. стање у Агенцији за националну безбједност окончаће се до краја јула, када ће на њено чело доћи вишегодишњи оперативац Дејан Перуничић, пошто је планирано да се о том владином предлогу Скупштина изјасни у петак.

OPOZICIJA

Влада је на посљедњој сједници предложила да Перуничић остане на том мјесту. У предлогу премијера Мила Ђукановића наводи се да је он „кроз дугогодишњи професионални ангажман у безбједносном сектору стекао стручни и професионални кредибилитет високог нивоа, као и да је успјешно обављао послове вршиоца дужности директора АНБ“.

Према подацима из његове биографије, он је у државној безбједности већ три деценије.

Прије коначног мишљења Скупштине, које иначе није обавезујуће за Владу, став ће утврдити и Одбор за одбрану и безбједност на сједници у четвртак. Према информацијама “Вијести” садашњи в.д. директора АНБ добиће пролаз, јер ће поред ДПС-а његов избор подржати СДП и Бошњачка странка.

То је потврдио и шеф посланичког клуба СДП-а Борислав Бановић, који је и члан Одбора за безбједност.

banovic

„У СДП-у не видимо разлог због чега бисмо били против избора директора. По оцјени НАТО-а у овом сектору је учињен напредак, а у интересу је те институције и државе да се што прије оконча в.д. стање, јер би продужење процедуре избора закомпликовало стање уочи кључне одлуке о пријему у чланство у сјеверноатлантску алијансу“, рекао је Бановић.

Замјеница предсједника одбора Снежана Јоница (СНП) раније је на заједничкој сједници Одбора за антикорупцију и политички систем критиковала Дејана Перуничића, јер је наводно, како је објавио лист “Дан,” прихватио да његов брат Жељко Перуничић не оде у пензију као што то прописује измјена закона о АНБ-у.

jonica

Она је те сумње изразила и на затвореној сједници Одбора за безбједност, када је расправљано о извјештају АНБ-а за 2014, али је тада Перуничић, према сазнањима “Вијести”, рекао да је његов брат већ у пензији.

Јоница, која је члан Вијећа за националну безбједност које координира обавјештајне службе, ипак ће бити против избора Перуничића. Она то синоћ није жељела да коментарише, као ни лидер Позитивне, која подржава чланство у НАТО, Дарко Пајовић, који је такође у Одбору.

Велизар Калуђеровић, самостални посланик најавио је да Перуничић не може да рачуна на његов глас, као ни посланика ДФ-а, који неће учествовати у раду Одбора.

Статус АНБ важан је због одлуке о чланству Црне Горе у НАТО, које се очекује до краја године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here