Насловна Поглед Тајни документ: НАТО спреман да интервенише на Балкану

Тајни документ: НАТО спреман да интервенише на Балкану

0
ПОДИЈЕЛИ

НАТО је спреман да оперативно интервенише на Балкану, кад то буде потребно како би спријечио међуетнички сукоб и промовисао сигурност и стабилност, преноси „Спутњик“ наводе „Вечерњег листа“ који је имао увид у повјерљиви документ НАТО-а о сигурности на Балкану, а који је усвојен на састанку шефова дипломатија овог мјесеца.

НАТО и овог пута, и на Балкану као пријетњу види Русију, Србе и џихадисте, повратнике са источних ратишта.

Документ, у који је „Вечерњи лист“ ексклузивно имао увид у Бриселу, расправљен је и усвојен на састанку министара спољних послова овог мјесеца, а у њему се детаљно описују две врсте пријетњи с којима су суочене државе у југоисточном хрватском сусједству: дестабилизирајуц́е понашање Русије и растући екстремизам и радикализација као последица повратка страних бораца из Сирије и Ирака, наводи овај лист.

НАТО-у смета однос Срба и Русије

У документу се наводи број од „приближно 260 страних бораца“ који су из БиХ отишли у борбу на страни терористичких организација ИД и Ал Каиде у Ираку и Сирији – то је податак с краја 2015. године, из чега се може и наслутути колико им је мало стало до сузбијања радикалног исламизма на овим просторима.

Међутим, постоји нешто што изгледа више смета НАТО-у а то је однос Срба и Русије. Гледано колико је мјеста посвећено анализи Републике Српске и Србије, изгледа да им она представља већу сметњу.

Они су ово навели као „разлог за забринутост земаља чланица НАТО-а ситуацијом на западном Балкану“, наводећи да је приступ Русије најчешће усмјерен према српском становништву у региону. „Међу Србима руске поруке имају највећи одјек,“ додаје се у документу.

„Ријеч је о мјешавини политичких порука, изградњи веза с припадницима елита, инвестицијама у енергетски и медијски сектор… Русија пружа и политичку и привредну подршку српском ентитету у БиХ како би подстицала ометање евроатлантског пута БиХ,“ закљу чује се у документу.

Додик „опструира“ попис војне имовине и укључење у НАТО

dodik

Према оцјени НАТО-а предсједник РС Милорад Додик настоји да поткопа евроатлантске интеграције БиХ, „што се види и у недавном расписивању нелегалног референдума о Дану Републике Српске, али и у томе да његов ентитет одбија да региструје војне некретнине“.

Попис војне имовине у БиХ кључан је предуслов за активирање НАТО акцијског плана за чланство БиХ у том савезу (тзв. МАП), а досад је укњижено 25 војних некретнина у БиХ, али ниједна од 21 колико их је на подручју Републике Српске. НАТО је његову политику назвао „опструктивном“.

Један од главних изазова у БиХ је, сматра НАТО, имплементирање одлука донесених на државном нивоу на ниво ентитета. У закључцима документа наводи се да НАТО даје пуну подршку евроатлантском путу Македоније и БиХ, те да снажно подупире дијалог о нормализацији односа између Србије и Косова. Тај дијалог, који Београд и Приштина воде уз помоћ ЕУ, има позитиван учинак на регионалну стабилност, закључују у НАТО-у и додају да је нормализација односа Србије и Косова повезана са стабилношћу целог региона, преноси „Спутњик“.

Вучић примјер грађења односа

vucic-nato-2

У дијелу документа који говори о Србији наводи се да је подршка Срба том војном савезу веома ниска, што је, наравно, последица НАТО бомбардовања Србије пред крај владавине Слободана Милошевића.

„НАТО међутим, препознаје потребу да подстиче додатну, снажнију него икад прије, политичку сарадњу са Србијом.“

Недавна посета премијера Александра Вучића седишту НАТО-а наводи се као примјер на којем треба градити развој односа, преноси „Спутњик“. НАТО нема дилеме око тога да сви треба да уложе напоре и подрже побољшање регионалних односа на западном Балкану.

Повјерљиви документ израђен је почетком децембра у склопу извршења закључака самита НАТО-а у Варшави у јуну ове године, а формулације у том документу усаглашене су између свих 28 држава чланица, стоји у наводима „Вечерњег листа“.

С обзиром да је мисија НАТО-а да брани границе држава чланица а не бори се са тероризмом, што је доказала много пута и када је био напад у Бриселу, Паризу, Њемачкој и Турској, остаје да видимо шта су тачно мислили кад су говорили о интервенцији и при том таргетирали Србе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here