Насловна Политика НАТО се колеба да ли да прими Црну Гору

НАТО се колеба да ли да прими Црну Гору

1
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора је стигла до краја пута за улазак у НАТО и ако до тога дође, ово ново ширење западног војног савеза може, у условима садашње кризе у Украјини, постати отвореним изазовом за Русију, пише „Волстрит џурнал“.crna_gora-nato

Црна Гора је мала земља на обали јадранског мора са становништвом од 620 хиљада људи. Свако ширење Северноатлантског савеза у садашњим условима било би веома симболично„, каже се у чланку.

Лист подсећа: последње ширење НАТО-а десило се 2009. године, када су се Алијанси придружиле две балканске државе – Хрватска и Албанија. Међутим, од тада, за 28 чланица Алијансе много тога се променило – дошло је до кризе у Украјини.

Москва назива Запад агресором и изражава незадовољство ширењем НАТО-а на исток. То ће ставити Организацију пред дилему: да ли да позове Црну Гору да се придружи Алијанси или да је одбије. Позив даје Кремљу нови повод за оптуживање Запада у експанзији, док би одбијање де факто значило признање права Русији на вето за приступање нових чланица у НАТО, наводи лист.

Директор лондонског аналитичког центра „Еуропијан лидершип нетворк“ Лукаш Кулеса сматра да ће приступање Црне Горе НАТО-у показати забринутост Алијансе за нестабилност у региону који повезује исток и запад.

НАТО треба да потврди политику отворених врата и спремност да у своје редове прихвати народе који су способни да постану чланови овог војног клуба„, рекао је он.

Министар иностраних послова Игор Лукшић пре неки дан је посетио Брисел где је потврдио да његова земља дели западне вредности.

Дошло је време да се унапређује безбедност у Европи, узимајући у обзир проблеме који су пред нама. Зато је наше чланство важно, како за Црну Гору, тако и за Западни Балкан и за НАТО„, рекао је министар.

Већина чланица НАТО-а је спремна да размотри питање уласка Црне Горе, пише „Волстрит џурнал“.

Међутим, неки постављају питање да ли је она спровела довољно демократских реформи на путу за приступање Алијанси, узимајући у обзир недавно забележени висок ниво корупције и неправедну расподелу социјалних давања.

 

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here