Насловна Политика НАТО неће да интервенише у Украјини

НАТО неће да интервенише у Украјини

0
ПОДИЈЕЛИ

Војна интервенција НАТО-а у Украјини не може се замислити, изјавио је у Прагу председник Војног комитета НАТО-а генерал армије Петер Павел коментаришући тренутну ситуацију у тој земљи, наводи лист „Ческе новини“.

„Наравно, немогуће је замислити да би НАТО могао да спроведе војну интервенцију у Украјини. Таква одлука би сигурно донела много више штете него користи“, изјавио је Павел у свом говору о будућности НАТО-а на Карловом универзитету.

Генерал Павел је стигао у прву званичну посету Прагу, где је раније радио као начелника генералштаба чешке војске. Процењујући ситуацију у Украјини, Павел је рекао да је са безбедносне тачке она прилично негативна. Расте број кршења споразума о прекиду ватре, а инциденти носе све озбиљнији карактер.

Он је нагласио да је Мински мировни договор донесен „под одређеним притиском времена и ситуације“ и зато није савршен. По његовом мишљењу, њима недостаје привремени низ појединачних корака, наводи лист.

Према речима Павела, НАТО ће наставити да даје подршку Украјини у виду испоруке несмртоносном војном опремом, обуке војника и финансија.

Током преговора Павела са својим наследником (садашњим начелником генералштаба чешке војске, генералом војске Јозефом Бечваржем) било је речи о ситуацији у НАТО-у уочи јулског самита алијансе у Варшави, концепту развоја чешке војске до 2025. године, учешћу њених војника у међународним мисијама и вежбама.

Говорећи о ситуацији на источним границама НАТО-а, генерал Павел истакао је да пакт не намерава да пребацује у балтичке државе неке озбиљне војне снаге. Према његовим речима, то не одговара ни актуелном споразуму НАТО-а са Русијом, нити генерално принципима савеза.

„НАТО нема за циљ да на истоку створи војну баријеру против распрострањене руске агресије, јер оваква агресија не стоји на дневном реду и разни обавештајни подаци нису доказ ни за шта слично“, додао је Павел на конференцији за медије након преговора у Генералштабу Чешке.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here