Насловна Политика НАТО контролише нове људе у АНБ-у

НАТО контролише нове људе у АНБ-у

0
ПОДИЈЕЛИ

Канцеларија НАТО-а за безбједност (НОС) одобраваће план будуће попуне Агенције за националну безбједност (АНБ), сазнају „Вијести“ од дипломатских извора.

ANB

Према информацијама „Вијести“, ово одјељење НАТО-а, на чијем је челу Американац Тод Ј. Браун, већ је одобрило начелни планом регрутовања нових припадника црногорске тајне службе.

Пошто ће, након што је више од 50 припадника АНБ-а приморано да напусти службу по слову измјена Закона о АНБ-у, попуњавање АНБ-а ићи фазно током ове године, НОС ће све вријеме бити укључен у процес.

Циљ реформе АНБ-а је да се тајна служба ослободи сумњивих кадрова који би важне и осјетљиве информације могли дијелити са тајним, службама земаља које нијесу у НАТО-у, првенствено са Русијом. То је био један од кључних услова за потенцијално слање позива Црној Гори да се придружи НАТО-у. Могући позив Црној Гори очекује се у децембру ове године, а до тада Влада Црне Горе мора увјерити чланице НАТО-а да је црногорска служба безбједности, која ће и из НАТО-а добијати безбједносно важне информације, бити поуздан партнер.

„Попуњавање АНБ-а новим службеницима ићи ће фазно, они ће бити ангажовани у неколико група, а све мора бити спроведено уз поштовање НАТО правила. Са свим плановима НОС ће све вријеме бити у току. Правила НАТО о профилу нових службеника тајне полиције ће морати бити поштовани и НОС је у том смислу бити стриктан“, рекао је извор „Вијести“.

Он истиче да није још јасно на који начин ће НОС контролисати и пратити процес стварања нове кадровске структуре АНБ-а.

Скупштина Црне Горе усвојила је измјене Закона о Агенцији за националну безбједност 17. фебруара ове године и он је означен као кључни за реформу безбједносног сектора и приближавање НАТО стандардима.

Према ријечима нашег саговоpnика, Американци су задовољни како тече кадровска реформа АНБ-а, тако да је сада на Влади Црне Горе да, ако жели да Црна Гора добије позив да буде 29. чланица алијансе, увјери НАТО чланице да су постигнути резултати на друга два важна поља владавини права и јачању подршке јавности за придруживање овом савезу.

Браун, директор НОС-а, је истовремено главни савјетник за безбједност генералног секретара НАТО-а и Сјеверноатлантског савјета (НАЦ). НОС је задужен да води рачуна о заштити безбједносно важних информација. прибављању безбједносно-обавјештајних података и координацији политика. НОС такође управља и Јединицом за личну заштиту генералног секретара НАТО-а, пише на сајту НАТО-а.

НОС је одговоран за преговарање и примјену безбједносних споразума са земљама које нису у НАТО, као и за процјену, акредитацију и одржавање усаглашености сигурносних протокола између НАТО-а и партнерских земаља.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here