Насловна Политика НАТО интеграције Милов, а не народни интерес

НАТО интеграције Милов, а не народни интерес

0
ПОДИЈЕЛИ

Представници организација које се залажу да Црна Гора не буде дио НАТО-а оцијенили су да је кампања Владе за промоцију евроатлантских интеграција доживјела потпуни крах, те да највиши званичници власти треба да поднесу оставке. Они су затражили од Владе Црне Горе да хитно распише демократски референдум, на ком би грађани одлучили да ли Црна Гора треба да буде дио Западне војне алијансе.

ne u nato

Указали су и нa тo да Црна Гора неће добити позив да постане чланица НАТО-а током 2015. године, те да је улазак у НАТО лични интерес црногорског предсједника Владе Мила Ђукановића,

Предсједник Мировног покрета „Не у рат, не у НАТО” Гојко Раичевић је рекао да је пракса показала да крупна питања за будућност Црне Горе нису имала већинску подршку у народу. Он је упозорио да су неки крупни пројекти, ипак, реализовани, па је нормално да има грађана који страхују да ће, упркос минорној подршци, Црна Гора добити позив у тај ратни савез који је „до јуче” изручивао бомбе по нама.

„Што се референдума тиче, треба сачекати да неко покрене иницијативу за његовим расписивањем. Сви показатељи говоре да грађани Црне Горе неће у НАТО, па не видим зашто би неко трошио новац на тако нешто. НАТО је велика сила и може нас војно покорити, поготово што су домаћи петоколонаши учинили све да нам одбрамбени систем сведу на снагу за обављање комуналних послова, оцијенио је Раичевић.

Иако се очекивало да ће Црна Гора добити позив за чланство у НАТО на самиту алијансе у Кардифу, у септембру 2014. године, од тога није било ништа. Умјесто тога, из НАТО-а је најављено да ће са Црном Гором почети фокусирани дијалог, уз могућност да позив стигне током 2015. године.

Портпарол Нове српске демократије и функционер ДФ-а Јован Вучуровић рекао је да сви релевантни чиниоци и анкете, па чак и истраживања која врше заинтересовани за улазак Црне Горе у НАТО, показују да проценат присталица атлантских интеграција никако не може да пређе 30 одсто. Вучуровић каже да смо сви свједоци да су за ту непотребну аватуру и промоцију офанзивног војног пакта утрошена огромна средства грађана Црне Горе, чијим су новцем плаћани којекакви лобисти, поједине НВО, семинари, обуке и разне друге активности.

„Тиме се неуспјешно покушавала створити нека друга слика о савезу који смо добро упознали прољећа 1999. године. Ништа од тога није помогло, народ Црне Горе једноставно не жели у НАТО. Све то, међутим, не спречава власт да се грубо поиграва интересима и вољом грађана и да безобзирно прелази преко њиховог већинског мишљења. Наш став је врло јасан, одлука мора бити донијета на референдуму, јер је неозбиљно и неодговорно изузимати грађане из одлучивања о једном овако важном питању“, сматра Вучуровић.

Како је рекао, уколико се догоди да одлука буде донијета на неки други начин, онда то може изазвати велике проблеме, јер би се радило о насиљу над већином грађана и тако донесена одлука била би супротна интересима Црне Горе.

„И ми у ДФ-у имамо различит однос према овом питању, али смо јединствени око тога да треба расписати референдум, а Нова са нестрпљењем очекује резултате тог референдума“, закључио је Вучуровић. 

 Шкреља: Треба нам активнија кампања

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) и члан скупштинског Одбора за одбрану и безбједност Љуиђ Шкреља казао је да Влада треба активније у 2015. години да води кампању промоције атлантских интеграција. Он сматра да констатација да грађани Црне Горе нијесу за улазак у НАТО може да се тумачи двоструко.

„Очигледно је да већина наших грађана није одушевљена ангажовањем Црне Горе у НАТО-у. Влада треба мало активније и агресивније да ради на побољшању слике о НАТО-у, у складу са програмом и стратегијом, у години у којој чекамо позив за чланство, односно да јача повјерење грађана у сјевероатлантски савез, навео је Шкреља у изјави за „Дан“.

Преваре не смије бити

Гојко Раичевић сматра да ће НАТО-овска влада можда покушати да преваром, изгласавањем у парламенту, уведе државу у ратни савез.

gojko-raicevuc-u-Tivtu-1

„Упозоравамо их да такву превару грађани неће толерисати и да у њихово име нико не смије то да учини. Ми смо већ окупирани од режимске мафије, додатна окупација од НАТО-а тотално би запечатила судбину овог народа и читавих генерација у будућности. Наш Мировни покрет до сада је успијевао да разобличи НАТО-ова лажна обећања која су нам пласирали Ђукановић, Дедовић, Калуђеровић, Пејановић – Ђуришић, као и њихови НВО кербери. Нећемо ни у 2015. години стајати скрштених руку и мирно чекати окупационе снаге. На такву одлучност могу сви да рачунају, протагонисти неутралности и они који жале за бананом и америчком чизмом“, оцијенио је Раичевић.

Власт Американцима омогућава привилегије

Зоран Буквић упозорава да припадници Војске САД могу да се понашају на територији Црне Горе онако како се понашају и у другим државама комотно и слободно и да чине шта им је воља, јер за то неће сносити никакве последице.

„Све ово Црна Гора је омогућила САД потписивањем споразума у вези члана 98 Римског статута, о непредаји или изручењу Међународном кривичном суду или трећој земљи особља и држављана САД, и СОФА споразума, Споразум између Владе Црне Горе и Владе САД о заштити статуса и приступу коришћења војне инфрастуктуре“, оцијенио је Буквић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here