Насловна Насловна НАТО и црногорска војска изводе вјежбе на граници Србије

НАТО и црногорска војска изводе вјежбе на граници Србије

14
ПОДИЈЕЛИ

У Пљевљима, граду на граници Црне Горе и Србије, почела је по други пут у историји вјежба НАТО и црногорских војника под називом „Одлучан одговор 2“, казано је на сајту Министарства одбране. Вјежба је почела јуче и трајаће до 10. јуна, а намјера је и да НАТО високи официри и званичници оцијене 2. ојачану Пјешадијску чету по OCC концепту (Концепт оперативних способности) на нивоу NEL-1 (NATO Evaluation Level). Оно што није наведено званично на сајту а сасвим је евидентно јесте да је НАТО овом вјежбом, заједно са војском Црне Горе изашао на границу Србије показујући да ће изаћи на сваку границу сваке државе која је уз Русију.

На вјежби одржаној јуче на на фудбалском стадиону у Пљевљима, у оквиру касарне “Владимир Кнежевић Волођа” учествовало је око 350 војника Црне Горе и НАТО земаља. Замјеник начелника Генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Рајко Пешић је истакао да вјежба и оцјењивање представљају један од приоритета за Војску Црне Горе у овој години.

„Сигуран сам да ћете упознати и строј одважних, пожртвованих и посвећених војника, који напорно раде и улажу пуно труда да би достигли зацртани циљ“, истакао је Пешић.

Директор вјежбе потпуковник Живко Ракочевић казао је да ће 2. ојачана пјешадијска чета на предстојећем оцјењивању, приказати достигнути ниво интероперабилности за учешће у НАТО вођеним операцијама.

Дакле, војска која се некада часно борила против напада ове алијансе, биће ових дана од стране њихових стручњака процјењивана – НАТО ће оцјењивати нашу војску.

vojska cg

Током ових вјежби, како се наводи на сајту Министарства одбране, обавиће се и обука за НАТО оцјењиваче у оквиру ОЦЦ (OCC) програма, којој ће присуствовати 38 оцјењивача из НАТО и партнерских земаља, а у сарадњи са Врховном командом савезничких снага за Европу (SHAPE). Курс ће похађати 25 полазника, припадника оружаних снага 20 земаља НАТО и партнерских земаља.

У Пљевљима је јуче истовремено огранизован и инфо НАТО дан, на којем ће се говорити о НАТО интеграцијама. Наравно, једнострано и без објективности. У држави која је преживјела НАТО агресију, данас присуствујемо парадоксу да војска која нас је прије 17 година бранила од НАТО-а, припрема сарадњу да оно што је нама урадио НАТО сада учини неком другом. То ће бити први пут у нашој историји да смо прешли границу наше земље, да нисмо користили војску за одбрану него за напад, да смо чинили агресију неком другом – и гдје боље показати спремност него на граници Србије.

НАТО кида везе које су народима свете, ради само једног циља који има, офанзивног, антируског, и као што видимо данас: антисрпског.

Наравно, локација није случајно изабрана. Смисао је да се према измишљеном сценарију одради вјежба  а играјуће јединице су дио мултинационалних снага. Посјећамо, да је иста оваква вјежба одржана прошле године под називом „Одлучан одговор 1“, такође у Пљевљима.

vojska cg 2

Предвиђене су сличне вјежбе и наредне двије године такође у Пљевљима. Можемо ли назвати пуком случајношћу да је изабрана ова локација а не нпр. Ћемовско поље на којем је војска иначе вјежбала, или било која локација према Албанији – НАТО држави.

Груписање војске на граници са Србијом као да је мала предпремијера груписања војске око Русије, тј. порука Србији која, иако је ратификовала споразум за НАТО, ипак још увијек није покидала све своје везе са Русијом. НАТО овом вјежбом поручује да ће изаћи на сваку границу сваке државе која стоји уз Русију, без обзира да ли се ради о Србији са којом смо некада били исти држава а још увијек смо исти народ. 

Церемонији отварања вјежбе присуствовали су предсједник општине Пљевља, Мирко Ђачић, начелник Центра безбједности Пљевља Предраг Тањевић, директор оцјењивања, потпуковник Ђанлука Куртарели, као и представници НАТО оцјењивачког тима.

14 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Изванредно.

  Преци се преврћу у гробовима,живи завиде мртвима,а земља људске кости више на вари.

  Дође му,на концу, да су „Фаталне“ цетињанке за вријеме WWII једине на добитку јер су спрам овога што се данас чини аванзовале у даме.

 2. 0
  0

  Neka mi okrenemo ledja svemu sto nam je sveto… i Srbiji. Ako nam je NATO postao prijatelj morala je Srbija postati dusmanin, ne mogu oboje biti isto, moraju biti suprotno, makar i ovako. Jer radi se o karakteru.

 3. 0
  0

  Е, мој Живко Ракочевићу. Постаде ти, ни мање ни више, но директор! И то војне вежбе на тему „Ојачана чета…….“. Чуш, директор војне вежбе!!!! Што не изведоше вежбу на Радовчу, које је дуго било војни полигон, него нађоше Пљевља. Само не знам ко је био „црвени“, а ко „плави“?

 4. 0
  0

  dajte ljudi ne spdajte se ,kako Crna Gora moze izvoditi vjezbz,mozda hvataju odbjegle narkomane i svecere koiji nijesu platili reket ,a da oni vrse vjezbu to nemogu povjerovati jer za to treba ipak neko znanje, a ne kurs u zgradi DPS!

 5. 0
  0

  нека их мало нек изучавају војну тактику скупине олоша званог нато пакт.користиће кад дође до смене власти и црна гора окрене леђа нато пакту и уђе у савез са братском русијом и србијом

 6. 0
  0

  Ојачана чета НАТО измећара -туђемила у српским Пљевљима симулира „одговор 2“ Војсци Србије. Урнебесна трагикомендија. Одговор 1 је био 1999. када су пљевљаци масовним одзивом Војсци Југославије рекли шта мисле о НАТО терористима. А сад се удружиули НАТО плаћеници Ракочевић и Кантарели да вјежбом покажу да са друге стране границе вријеба српски непријатељ. Јеба вам шаров мајку НАТО смеће.

 7. 0
  0

  Силна „војска“ се скупила да увежбава „одговор“. Биће да ће добити по лабрњи! Ова ђубрад из НАТО-а су изгледа заборавила 1999-у.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here