Насловна Насловна НАТО доноси окупацију, а не бољи живот

НАТО доноси окупацију, а не бољи живот

3
ПОДИЈЕЛИ

Обећања врха црногорске власти да нам улазак у НАТО гарантује више инвестиција, економски раст и бољи живот су превара и још једна режимска подвала грађанима, истакао је предсједник Политичког савјета Нове српске демократије Будимир Алексић.

Он је нагласио да су се грађани последњих година наслушали обећања власти и да је очито да се у форми чланства у НАТО сада нуди нова обмана о тобожњем бољем животу.

Извјесно је да чланство Црне Горе у НАТО-у не води бољем животу. Подсјетићу да смо од врха власти слушали обећања како ће независна Црна Гора донијети бољи живот, а умјесто тога ево шта смо добили. Питам се имамо ли ишта да оставимо потомству осим дугова које су направили Мило Ђукановић и његов режим“, истакао је Алексић за „Дан“.

budimir aleksicОн је навео да чланство у НАТО-у представља окупацију Црне Горе и да то не доноси никакав бољи живот или раст економије.

Алексић истиче и да црногорски грађани нијесу заборавили НАТО агресију из 1999. године и жртве бомбардовања.

Видјели смо да је наш народ непосредно био суочен са „благодетима и бољитком које доноси Сјеверноатлантска алијанса, па је потпуно природно да се противи офанзивним војним савезима као што је НАТО. Ово питање просто мора бити ријешено на демократском референдуму“, каже Алексић.

Подсјетимо, у програму ДПС-а и других странака које се залажу за НАТО интеграције наведено је да би чланство Црне Горе у том савезу омогућило раст и развој. Премијер Мило Ђукановић недавно је казао да је црногорски парламент мјесто гдје се може донијети одлука о чланству у НАТО.

damjanovic-protest-stoltenbergКоординатор за међународну сарадњу у покрету „Не у рат, не у НАТО“ Игор Дамјановић рекао је да би могао да се сагласи да је улазак у НАТО у одређеном периоду историје био у некој мјери економски профитабилан за одређену земљу, посебно непосредно након колапса СССР.

Међутим, бесмислено је на основу неких давно прошлих времсна правити пројекције могућих економских бенефита по Црну Гору од чланства у НАТО-у. Зато се треба фокусирати на Албанију и Хрватску, земље које су НАТО-у приступиле у последњем кругу проширења, 2009. године. Од 2005. до 2009. Хрватска је остварила 17,4 милијарде долара инвестиција, док је у првом четворогодишту пуноправног НАТО чланства од 2010. до 2014. године реализовано једва четири милијарде“, саопштио је Дамјановић.

Како је навео, инвестициона улагања за вријеме хрватског чланства у НАТО-у опала су више него четири пута.

Чланство у НАТО-у не само да, као што видимо на примјеру Хрватске, није гаранција повећања инвестиција и економског благостања, већ може представљати баријеру за инвестициона улагања највећег значаја. Најбољи примјер зато је Бугарска и блокада изградње гасовода Јужни ток“, закључио је Дамјановић.

Bosko VukicevicПредставник Покрета „Слобода народу“ Бошко Вукићевић рекао је да у Црној Гори власт и пунктови НАТО пропаганде константно креирају привид о економским бенефитима који би задесили Црну Гору по уласку у НАТО.

Иде се толико далеко, па се наводи да ће наводно и „пољопривреда процвјетати од евентуалног чланства“, иако је свима јасно да не постоји директна веза између пољопривреде и НАТО-а. Ако имамо у виду да 80 процената нашег тржишта некретнина зависи од руских купаца, поставља се питање шта би се десило са инвестицијама хиљада руских држављана који живе у Црној Гори по уласку земље у НАТО. Због антируских санкција и кризе коју ствара режим, питање је да ли до даљих инвестиција може уоште доћи. На исти начин је угрожен и црногорски туризам, који је у великој мјери условљен посјетама са руског тржишта“, каже Вукићевић.

Објашњава да чланство у НАТО-у обавезује земљу чланицу да троши бар два одсто бруто домаћег производа на одбрану.

„Од свих неутралних земаља, ниједна не троши два одсто БДП-а на одбрану, већ знатно мање. Црна Гора тренутно на то троши 1,57 одсто БДП-а, а уколико би издвајала онолико колико тренутно издваја Хрватска, то би значио пораст трошкова са актуелних 35 милиона на готово 100 милиона еура пореских обвезника“, објаснио је Вукићевић.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  NATO je samo briga da izvede vojsku na granicu sa Rusijom. Njima trebaju nove članice jer to znači više vojske, više topovskog mesa. A mi čak ni tu nismo bitni iako bi voljeli pojedini da jesmo, jer nemamo dovoljno ljudstva.
  Nije NATO nikome ekonomski pomogao, kad je to bilo. NATO samo isrcpljuje zemlju, kao što svako ratovanje ekonomski iscrpljuje države.

 2. 0
  0

  I Napoleon je krećao na Rusiju, i Hitler je krećao na Rusiju i ne mogu da vjerujem da opet nastaje ista ambicija. Izgleda da nismo sami mi jedini koji ne umiju da uče iz svojih grešaka, izgleda da imamo sabraće-teladi diljem svijeta, koji upinju jedno te isto… i proći je jednako kao i preci im… samo ne moramo i mi sa njima u propast

 3. 0
  0

  Kako se ovoj Vladi, koja je državu u kojoj je sve radilo potpuno upropastila može vjerovati da se sada procijenila situaciju kako treba? Sve što kažu – samo suprotno od toga i tu je istina. Valja NATO- znači nimalo ne valja. Valja investicija – znači potonusmo. Valja put – znači ne smijemo nagazit na njega. I

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here