Насловна Политика НАТО: Београд и Приштина да се уздрже од заоштравања ситуације

НАТО: Београд и Приштина да се уздрже од заоштравања ситуације

0
ПОДИЈЕЛИ

НАТО позива Београд и Приштину да се уздрже од заоштравања ситуације и покрену дијалог „јер је то у интересу регионалне стабилности и безбједности“, изјавила је данас за агенцију Бета у Бриселу портпаролка Сјеверноатлантског савеза Оана Лунгеску.

„Ми веома помно пратимо ситуацију“, истакла је представница за штампу у сједишту НАТО-а на молбу новинара Бете да изнесе став Алијансе о оштрим изјавама власти у Београду и Приштини послије одлуке косовских власти да упућивањем специјалних полицијских снага на административној линији зауставе воз који је из Београда кренуо за Косовску Митровицу.

Лунгеску је додала да је то „питање које треба да се ријеши између Београда и Приштине“.

На молбу да објасни како НАТО гледа на изјаву предсједника Србије Томислава Николића да ни Алијанса ни ЕУ нијесу дали „праве одговоре“ на слање косовске специјалне полиције на сјевер Косова без нужног одобрења НАТО-а док је косовски премијер Иса Мустафа рекао да се Приштина о томе консултовала са свим дипломатским мисијама, Лунгеску је нагласила да „мисија Кфора коју предводи НАТО наставља да игра своју улогу“.

Портпаролка НАТО-а рекла је да Кфор „ту улогу врши с мандатом на основу резолуције 1244 Савјета безбједности УН и спреман је да, уколико се покаже нужним, пружи помоћ као трећа снага пошто своје улоге прво одиграју Еулекс и косовска полиција“.

„Ми позивамо све стране да се уздрже и крену у дијалог, јер је то у интересу регионалне стабилности и безбједности“, истакла је Лунгеску и додала да се додатне информације могу добити у одјељењу за јавност у сједишту Кфора на Косову.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here