Насловна Друштво Наставља се суђење Орићу за злочин над Србима

Наставља се суђење Орићу за злочин над Србима

0
ПОДИЈЕЛИ

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику ове војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

srebrenicaПодсјећамо, оптужница против Орића и Мухића подигнута је након вишемјесечне истраге која је спроведена у сарадњи с Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА) и Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Сабахудину Мухићу је, као и Орићу, на терет стављено да је током рата на подручју Сребренице поступао противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевске конвенције.

У оптужници се наводи да су оптужени током 1992, у селима Залазје, Лолићи и Куњерац, убили три заробљеника српске националности.

Орић је током рата у БиХ био заповедник 28. дивизије Армије БиХ, која је деловала на ширем сребреничком подручју.

Против њега је због ратних злочина вођен и поступак по оптужници која је подигнута пред Хашким трибуналом, који га је ослободио кривице.

Злочини у селима Залазје, Лолићи и Куњерац том оптужницом нису били обухваћени, а истрагу против Орића због тога је одвојено отворило Тужилаштво за ратне злочине Србије.

По међународној потјерници, коју су због те истраге расписале српске власти, Орић је ухапшен у Швајцарској 10. јуна.

Након што су и Србија и БиХ од Швајцарске затражиле његово изручење, Орић је 26. јуна предат у надлежност босанскохерцеговачког државног тужилаштва, које је тада потврдило како се против њега истрага води и у Сарајеву.

Орић је од тада у БиХ – одузете су му путне исправе и изречена забрана напуштања земље, уз ограничење кретања само на сарајевски и Зеничко-добојски кантон.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here