Насловна Друштво Наставља се голгота новинара Божиновског: Жртва диктаторског режима

Наставља се голгота новинара Божиновског: Жртва диктаторског режима

0
ПОДИЈЕЛИ

Суђење Зорану Божиновском, македонском новинару и власнику портала „Буре весник“ из Куманова, којег је режим Николе Груевског утамничио, одложено је по трећи пут.

Божиновском, који се налази у притвору већ осам мјесеци без икаквих основа и доказа, поново је укинута шанса за ослобађање јер суд наводно не може да уручи позиве свједоку оптужбе, бизнисмену Минчу Јорданову, који је иначе близак режиму.

Предсједник Удружења новинара Македоније Насер Селмани је јуче објавио ту вијест наводећи да ће, како је написао, суд тражити помоћ полиције да пронађу Јорданова и да му уруче позив и доведу на следеће суђење које је заказано за 22. фебруар.

„Срамотно је,“ кажу колеге Божиновског, „да он већ осам мјесеци сједи утамничен у македонском казамату а да се суђења одлажу због наводног неуручивања позива свједоцима. Свједок оптужнице,“ кажу пријатељи Божиновског за портал ИН4С, „је Минчо Јорданов близак режиму Груевског и други по богатству човек у Македонији.“

„По оптужници постоје само три свједока од којих су два одустала од ранијих исказа и изјавили да их Зоран није уцјењивао, ни рекетирао, да га чак и не познају. Трећи свједок, који се не појављује на суду, односно, наводно не може да му се уручи позив, је у ствари бизнисмен о чијем криминалу је Божиновски и писао,“ саопштили су пријатељи и колеге Божиновског.

Божиновски: Македонија ме тражи због ликвидације а не суђења

zoran bozinovski

Подсјећања ради, Божиновски је раније, односно током 2013. године био ухапшен у Новом Саду по Интерполовој потјерници. Провео је извјесно вријеме у екстрадиционом притвору. Током притвора он је у више наврата упозоравао да ће, ако буде изручен Македонији, започети штрајк глађу. Његова екстрадација је веома дискутабилна и доводи се у питање његова сигурност – он је и сам изјавио да га Македонија тражи због, како је казао „ликвидације а не суђења“. Ипак, и ако је Божиновски протеклих десет година живио у Србији, прошле године, односно прије осам мјесеци изручен је македонском режиму. Божиновски је ухапшен, јер је истраживао криминалне активности македонског режима, а оптужен за злочиначко удруживање против државе, шпијунажу, рекет и уцјену.

Божиновски је класични примјер жртве диктаторског режима Николе Груевског, јер је као уредник сајта „Буревесник“ истраживао и објављивао бројне текстове о корупцији и криминалу македонског режима.

Након првог хапшења у Србији, неки медији су пожурили да пренесу да је Божиновски један од 20 осумњичених међу којима су углавном садашњи и бивши припадници македонске Обавјештајне агенције, Управе за безбједност и контраобавештајну службу, као и Министарства одбране – ипак, све оптужбе против Божиновског су инсцениране од стране режима и моћника, о којима је Божиновски писао и истраживао. Божиновски није ни шпијун ни уцјењивач већ је, као новинар, жртва режима Николе Груевског.

Као новинар – истраживач, он је открио и објавио низ афера и криминалних радњи, како у Македонији тако и у региону. У њима није штедио ни највише функционере, укључујући премијера Македоније Груевског и његовог блиског рођака, шефа тајне полиције Сашу Миалкова, које је означио и као инспираторе лажне оптужбе против њега.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here