Насловна Друштво „Наша Србија“ и „Скупштина народа Русије“ потписали споразум о сарадњи

„Наша Србија“ и „Скупштина народа Русије“ потписали споразум о сарадњи

1
ПОДИЈЕЛИ

Организација „Наша Србија“ и Сверуска друштвена организација „Скупштина народа Русије“ потписали су Споразум о сарадњи који предвиђа реализацију пројеката на пољу размјене искустава између младих интелектуалаца, омладине и дјеце Србије и Русије као и културну, хуманитарну и научну сарадњу између двије земље, саопштено је данас из „Наше Србије“.

Споразум су потписали предсједница Савјета Скупштине народа Русије, госпођа Светлана Константиновна Смирнова и оснивач „Наше Србије“ господин Млађан Ђорђевић. Овом приликом, госпођа Смирнова је изразила задовољство избором Млађана Ђорђевића за званичног представника Скупштине народа Русије за Србију и Балкан као и за члана међународног организационог комитета прве Скупштине народа Евроазије. Свечаном потписивању споразума присуствовао је велики број званица из политичког, културног и научног живота који су имали прилике да уживају у српским и руксим пјесамама у извођењу „Хора слависта“.

foto-3-nasa-srbija-potpisivanje-sporazumaОсврћући се на растући утицај етничке припадности и значај поштовања људских права и слобода грађана, моралних вриједности, политичке и социјалне стабилности држава, а тежећи развијању и јачању пријатељских и партнерских односа и свеобухватној сарадњи на дугорочној основи, Смирнова је најавила формирање Међународне скупштине народа Евроазије, чији ће први конгрес бити одржан у мају 2017.године, а коју ће чинити државе чланице Евроазијске економске уније, као и друге државе које дијеле исте идеје о сарадњи на евроазијском простору, међу којима је и Србија као важан фактор на Балкану.

„Европска унија условљава чланство Србије у њој немогућим условима попут признавања лажне државе Косово, док земље ЕУ и НАТО заједничким снагама врше притисак на нашу земљу да уведе санкције Русији. Будући да је све то за нас неприхватљиво, Русија, уз подршку многих земаља са истока, чији су представници данас овде присутни, представља једини ослонац за Србију у покушајима да очува свој територијални и, што је још важније, духовни интегритет.

foto-4-nasa-srbija-potpsivanje-sporazuma-o-saradnji-2-1

За већину људи у Србији, земље Евроазије су велика непознаница. Наша жеља је да се оне приближе српском народу, али и да људи из тих земаља упознају српску културу, традицију и обичаје. Управо то ће бити мој задатак као представника Скупштине народа Евроазије у Србији,“ рекао је Ђорђевић.

Поред предсједнице Савјета народа Русије у делегацији из Русије је и проф. др Марина Јуријевна Мартинова, директорка Института за етнологију и антропологију Руске академије наука и замјеница предсједника научно експертног савета Скупштине народа Русије и проф. др Веналиј Амелин Владимирович, први заменик председника Савета Скупштине народа.

foto-8-fakultet-bezbednosti

Током своје посјете гости из Русије посјетили су Скупштину Србије и срели се са скупштинским Одбором за дијаспору и Србе у региону са којима су разговарали на тему могућности укључивања представника Срба који живе у Русији у рад Скупштине народа.

Гости су одржали предавања на Институту за европске студије и на Факултету међународне политике и безјбедности „Унион – Никола Тесла“, а такође, делегација је потписала споразум о сарадњи и са Балаканолошким институтом Српске академије наука и уметности.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here