Насловна Поглед Наша и премијерова стварност

Наша и премијерова стварност

8
ПОДИЈЕЛИ

Наша и стварност премијера Ђукановића се очигледно разликују јер он види једну другу Црну Гору. Умјесто дужничког ропства – убрзану економију, умјесто грађана угрожених сиромаштвом – запосленост, а умјесто партије због које, како наводи, ДПС није могао да испуни обећања – он каже да сада има нову опозицију у својој влади која ће према њему да посвједочи „квалитет изборних процеса“.

Двије функције премијера

Премијер Мило Ђукановић изјавио је такође да ће до даљњег управљати и Министарством вањских послова и европских интеграција (МВПЕИ), преноси РТЦГ.

Ђукановић је упитан да прокоментарише наводе потпредсједника Владе, Милорада Вујовића, кандидата „Тројке“ за министра пољопривреде, који тврди да су су опозициони министри опструирани.

„Те оцјене немају аргументовано утемељење“, инсистирао је премијер и навео да један број „опозиционих чланова“ има интересовања за нешто што није предвиђено Споразумом ни Лекс специалисом.

“Има амбицију да предузме надлежности других државних органа”, казао је Ђукановић за Вујовића.

Према његовим ријечима, ако неко треба да прави ревизију пословања Владе и државних органа, за то у систему постоји надзорна институција.

“То не припада било којем министру из власти или опозиције”, преноси РТЦГ наводе Ђукановића.

Milo Djukanovic i Ranko Krivokapic 1254

Ђукановић: СДП – слабост у политичком систему

Премијер је такође имао коментар зашто Црној Гори иде тако лоше, наводећи да су се у задње четири године манифестовале слабости у систему:

“Слабости које је генерисало једно неочекивано, неодговорно понашање једног од партнера у владајућој коалицији, чиме је успорено функционисање политичког система, а самим тим и доношења одлука и рад администрације”, навео је Ђукановић.

Он је навео да је СДП главни разлог што је влади био отежан рад па влада наводно није могла да оствари обећања:

„На тај начин је изазвана криза политичког ситема која је јако погодовала успоравању у доношења одлука“.

Премијер као да није свјестан да су чланови те партије и даље министри у његовој влади. Међутим, он је себи нашао нове партнере.

Ми смо, у жељи да понудимо опозицији нову шансу да елиминише неоправдане сумње у институционални систем Цррне Горе, понудили да буде саставни дио власти и да на тај начин свједочи у квалитет изборног процеса“, казао је између осталог Ђукановић..

Није битно шта мисли премијер већ шта каже Статут

Поводом случаја Светозара Маровића, премијер је још једном покушао да опере руке од свог коалиционог колеге и некадашњег ментора. Упитан од новинара РТЦГ не баш прецизно да ли премијер сматра да функционери који су поднијели оставке на функције у ДПС-у треба да буду искључени партије, Ђукановић је рекао:

„Није битно шта ја сматрам него шта каже Статут“.

milo lopove

Стварност грађана Црне Горе и стварност Ђукановића

Међутим, само пар реченица даље, послије отпужби да је СДП крив што је Црна Гора у заостатку са „напретком“ у задње четири године, премијер се оповргао наводећи да је Црна Гора је направила озбиљан искорак на плану економског и демократског развоја, и наравно све „заслуге“ за то приписао својој партији.

Подсјећања ради, осврнућемо се на извјештај његове Владе која признаје да је јавни дуг државе Црне Горе премашио 2,3 милијарде евра, што је 65,69 одсто државног буџета. Од проглашења независности до данас, дакле у задњих десет година, јавни дуг Црне Горе се повећао за 700 милиона евра.

Међутим, према тумачењу премијера то није било нагомилавање дуга већ прва дионица на „путу њене еманципације, убрзаног економског и демократског просперитета и стварању претпоставки за њено стајање у ред најразвијенијих европских држава“, казао је он.

Премијер не види затворене и уништене фабрике, раднике који не могу да добију ни исплате отпремнина, минимум 100.000 незапослених (до правих цифара је немогуће доћи), 50.000 грађана који живе у апсолутном сиромаштву (тј. имају 150 евра по члану породице, мада се мора признати да је, чак и ако погледамо око себе,  овај број много већи), уништену перспективу, школски систем, продате ресурсе, грађане у дужничком ропству.

Премијер, напротив, узноси хвалоспјев својој партији на „успјеху“ за 25 година постојања и то како каже не само на државном плану већ је „у свим изборним процесима у којим је учестовала, изашла као апсолутни побједник“.

Покрадених избора у његовом вокабулару нема. Посебно оних који су били мало више него очигледни као избори за предсједника Црне Горе или градоначелника Подгорице, и можда најславнији покрадени избори: референдум о независности Црне Горе.

Премијер очигледно живи у паралелној стварности у којој Црна Гора изгледа много боље. Свој народ и како живе грађани државе чији је он вођа, изгледа да не види. Како у оној модерној молитви коју су грађани једно вријеме изговарали са подсмијехом а касније баш као молитву: „Дај ми Боже, да живим у Црној Гори са државног дневника“.

Такав је уосталом био и премијеров само-хвалоспјев. Јер, ако га хвале – хвале га да не би изгубили привилегије. Нико други. Свима па и дјеци је јасно да је „Мило лопов“. Уосталом, иако државни медији мисле да имају монопол над истином она се ипак види, свуда је око нас.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Овај човјек мрзи свој народ! Ни НАТО нас не мрзи како је њему мрзан овај народ. И то не ови који другачије мисле, већ и његови гласачи су му гадни, јер зна да га они обожавају из страха

 2. 0
  0

  Најбоље да је он министар свега. Ионако се само он пита. Чули ли лицемјера: важан је статут. Важна је његова својевоља и ништа друго.

 3. 0
  0

  Jes, kriv je SDP, zato je Konjević ministar finansija. Partijica koja nije mogla sama nikad na izborima ugrozila je volju vođe. Sve što je trebalo je da ništa ne dira. I Crna Gora bi do danas dobauljala nekako ali uspješnije no s njim.

 4. 0
  0

  naša stvarnost.. prizori potresni. nesrećni i bolesni a .. mister premijer..to ne vidi od Statuta i biznisa seke i brace , ja ga mrzim a ne molim BOGA da mi oprosti

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here