Насловна Друштво Народним парама помагали Прву банку, а она отписивала кредите тајкунима и криминалцима

Народним парама помагали Прву банку, а она отписивала кредите тајкунима и криминалцима

3
ПОДИЈЕЛИ

Прва банка, власништво  контроверзног бизнисмена и брата бившег премијера Аца Ђукановића, одустала је од наплате милионских кредита за преко 90 предузећа, међу којима су и лица са међународних потјерница, као и особе против којих се воде кривични поступци у Црној Гори.

Портал „ИН4С“ ексклузивно објављује документ у којем се наводи да је Прва банка, између осталих, отписала кредите фирмама „Крисма трејд“, иза које стоји Небојша Бошковић, као и фирми „МС-градња“ д.о.о. Подгорица, која је повезана са Игором Мајкснером.prva-banka-otpis-kredita-01Према званичним подацима, против Бошковића се води поступак да је члан криминалног удружења, док је за Мајкснером, расписана Интерполова потјерница, због милионских дугова.

Мајкснерова фирма је оставила милионске дугове и око 15 недовршених градилишта у Подгорици, Будви, Бару, Никшићу, Рисну и Котору, за која су били задужени као извођачи. По писању медија, процјењује се да је ријеч о пет милиона евра дуга, а појединим добављачима више од милион евра за материјал. Мајкснера полиција сумњичи да је оштетио буџет Црне Горе за 125.000 евра и против њега је поднесена пријава за кривично дјело утаје пореза и доприноса.prvabanka_2Бошковић је ухапшен под сумњом да је члан организоване криминалне групе. Према наводима из оптужнице, Бошковић је организовао криминално удруживање са Милошем Чујовићем из Београда. У периоду од 1. јануара до септембра 2013. године, док се налазио у притворској јединици Завода за извршење кривичних санкција, Чујовић се, користећи се програмерским вјештинама, лажно представљао као власник жиро-рачуна.

Он је банкарским службеницима давао инструкције да се са девизних рачуна отворених у иностраним банкама изврше пренос новца на девизне рачуне више особа. На тај начин Бошковић и Чујовић су себи прибавили имовинску корист од 1.446.171 евра. Од тог износа је остало блокирано 249.425 евра.

Опростили кредит Баровићевом компањону

Међу особама којима је отписан кредит, тежак око 400.000 евра је и контроверзни словеначки брокер Дамјан Хоста, против кога је Прва банка водила судски поступак, од којег су касније одустали.

Хоста је годинама уназад у словеначким медијима прозиван и помињан у контексту превара у финансијском и берзанском пословању. Годинама био један од повјерљивих пословних партнера подгоричког бизнисмена Веселина Баровића.milo-djukanovic-vesko-barovic-03Са Баровићем је Хоста оснивач компаније Алпха Инвест, која већински газдује которским хотелско – туристичким предузећем Фјорд и која је годинама уназад била учесник вриједних трансакција на берзи. Хоста је више од деценију био извршни директор Монте Адрије, главне брокерско дилерске куће на тржишту капитала, која је посредовала у највећим црногорским приватизацијама: продаји Телекома, докапитализацији Електропривреде, продаји мањинског пакета акција пљеваљског Рудника угља италијанској компанији А2А.
img_2045-1Током 2010. године због невраћеног кредита Првој банци Хоста је неко вријеме изгубио власништво у Монте Адрији, али му је инвестициони фонд Тренд и његов директор Михаило Маџаровић помогао да измири обавезе према тој банци.

Из државног буџета спашавали Прву банку

Банка у власништву породице Ђукановић је „Крисми трејд“ отписала око 1,8 милиона евра, а „МС-градњи“, близу три милиона евра. Интересантно је да се  међу особама којима је отписан кредит налази и судија Апелационог суда Сека Пилетић.

Прва банка је, како се види из документа, отписала кредите људима који су блиски ДПС-у, а међу којима су и фирме “Царско Село” д.о.о., који припадају Ивану Филиповићу и Гордани Брковић, “Навиго” д.о.о. власништво Владана Павковића, “Феромон Плус”, који припадају Драгану Наранчићу и Дарку Вукмировићу. Отписани су кредити и „Мљекари“, „Илинг интеру“, „Ливници“, „ФК Будућност“, „Блу меџику“ из Будве и „Црна Гора градњи“.

Првa банкa је лако могла да се одриче новца јер је, познато је, кад год би упала у финансијски проблем, држава била ту да санира насталу штету, новцем грађана Црне Горе. Подсјећамо, Влада је у 2008. години Првој банци одобрила кредитну помоћ од 44 милиона евра.

Државна позајмица 44 милиона евра није била једина погодност за Прву банку. Сумњама у њен привилегован статус, допринио је и случај докапитализације и дјелимичне продаје Електропривреде Црне Горе.prva bankaПрва банка је, такође, давала кредите и фирмама које су биле под контролом Дарка Шарића, који се терети да је један од највећих наркодилера у Европи, а коме се суди у Београду. Кредити су одобрени у укупном износу од 7,4 милиона евра, а у знак захвалности Шарић је у 2008. године у вријеме кризе поставио на депозит у банку шест милиона.
img_2043

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Neznam sto je tu cudno. Uvijek se govorilo:“Ko ce kome ako ne svoj svome“.Osasavis narod , das mu hleba i igara i radis sto ti volja. Svi cute kao da su zamadjijani.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here