Насловна Друштво Народни сабори на Илиндан

Народни сабори на Илиндан

0
ПОДИЈЕЛИ

Српска православна црква прославља данас Светог пророка Илију – Илиндан, који је веома поштован светитељ у српском народу и цјелокупном православљу као строг и непоколебљив проповедник хришћанских вриједности.

Према предању, Свети Илија је био међу пророцима који су се на Тавору поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег, када се јавио својим ученицима са поукама нове вјере, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама.

Свети Илија је присутан и у визији Светог Јована Богослова у којој се његова улога везује за будућност хришћанске цркве и други долазак на земљу Христа Спаситеља – ново преображење коме се нада и у који верује хришћански свет.

Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, пада у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се на тај празник не ради у пољу.

Црква Св. Илије, Царине

Православна црквена општина Бар организује данас прославу Илиндана на брду Волујица. Такође, у Кучима, код цркве Св. Илије на Царинама, традиционално се на овај дан окупљају припадници овог племена.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here