Насловна Политика Наришкин: Ако јој поново одузму право гласа, Русија ће напустити ПССЕ

Наришкин: Ако јој поново одузму право гласа, Русија ће напустити ПССЕ

0
ПОДИЈЕЛИ

Ако на зимском заседању Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) Русији поново буду одузета овлашћења, руска делегација би могла да одустане од учешћа у раду организације, изјавио је пред новинарима председник Државне думе РФ Сергеј Наришкин, а преноси „Руска газета“.

rusija-parada-dan-pobede-9maj-09

У априлу 2014. Русији је због повратка Крима у састав РФ одузето право гласа, забрањено јој је да учествује у посматрачким мисијама и руководећим структурама ПССЕ. Руска делегација је у знак протеста напустила засиједање и одбила да учествује у раду Скупштине до краја године.

Москва замрзла контакте у Парламентарној скупштини Савета Европе

Предсједница ПССЕ Ан Брасер је раније изјавила да ће на првом (јануарском) засиједању „руска делегација вероватно поново добити право гласа“. Међутим, 18. јануара у медијима се појавила информација да постоји могућност да до тога не дође. Холандија, наводно, припрема резолуцију о одузимању свих овлашћења у Парламентарној скупштини Савјета Европе руској делегацији. Први замјеник предсједника међународног комитета Државне думе Леонид Калашњиков је већ изнио мишљење да Русији неће бити враћена права.

Сергеј Наришкин је, коментаришући ову могућност, изјавио да „ипак верује у здрав разум европских посланика који раде у оквиру Скупштине“.

„Али, ако претегне другачији став, што се мене тиче, сумњам да има смисла да, барем што се тиче 2015, наставимо рад у ПССЕ“, додао је предсједник Државне думе РФ. Он је изјавио да „свака делегација има право да припреми предлог резолуције о одузимању овлашћења“. „Наравно, о томе ће се разговарати и ми ћемо заступати нашу позицију“, закључио је Наришкин.

Засиједање Парламентарне скупштине Савјета Европе се отвара 26. јануара у Стразбуру, а дан раније ће се одржати састанак предсједничког комитета ПССЕ, на којем ће учествовати Сергеј Наришкин. Како би се Русији поново одузела овлашћења неопходна је иницијатива групе од најмање 30 посланика из 5 земаља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here