Насловна Друштво Наређено вјештачење процесне способности генерала Ђукића

Наређено вјештачење процесне способности генерала Ђукића

0
ПОДИЈЕЛИ

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду наредило је да комисија љекара специјалиста обави допунско вјештачење генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића поводом његове процесне способности.

Суд је због тога за 23. јануар одгодио сједницу на којој ће разматрати захтјев БиХ за признање и извршење пресуде Суда БиХ, којом је генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић осуђен на 20 година затвора, преноси РТРС.

Сједница вијећа поводом захтјева БиХ била је одгођена крајем новембра јер је Ђукић био на болничком лијечењу, подсјећа бањалучки медиј.

Ђукићева „кривица“

Генерал Новак Ђукић правоснажно је осуђен у БиХ 11. априла 2014. године на 20 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва.

Пресудом се тврди да је 25. маја 1995. године, као командант тактичке групе „Озрен“ Војске Републике Српске, наредио својим јединицама да артиљеријским пројектилом гранатирају Тузлу, односно центар града звани Капија.

Ђукић се није одазвао позиву за издржавање казне у БиХ, због чега је за њим расписана међународна потјерница, а БиХ је у октобру 2015. године упутила Србији замолницу за признање и извршење пресуде тамошњег суда, како би казну издржавао у Србији.

Адвокатски тим генерала Ђукића организовао је тим међународних вјештака који је извео десетине огледа на војном полигону у Никинцима.

Вјештаци су утврдили да људи на „Тузланској капији“ током рата у БиХ нису погинули од граната испаљених са српских положаја.

Подсјетимо, у експлозији гранате на Тузланској капији, која је наводно испаљена са српских положаја 25. маја 1995. године, погинуло је 71 лице, а више од 150 је рањено. За гранатирање је, на основу вјештачења Берка Зечевића познатог по „експертизи“ и за Маркале, осуђен српски генерал Новак Ђукић прво на 25, а потом на 20 година робије.

Након одлежаних седам година затвора у Фочи и веома нарушеног здравља, бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске окупио је међународни експертски тим од 400 људи који, су реконструкцијом догађаја са Тузланске капије на полигону Никинци, послије двије године из темеља срушили лажи о српској кривици за масакр.

Одбрана генерала Ђукића је 2010. године формирала Фондацију „Правда за Новака Ђукића“, а потом и Тим за одбрану, с циљем да се путем експертиза – научних експеримената докаже да се трагичан догађај са таквим посљедицама није могао догодити дејством гранате, посебно са аспекта дејства гранате 130 милиметра на живу силу и материјална средства.

Стдрадање Новака Ђукића приказано је у документарном филму „Мучни терет подметнуте кривице“, који је премијерно приказан у новембру прошле године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here