Насловна Друштво Наплаћују улаз у кањон Невидио!

Наплаћују улаз у кањон Невидио!

2
ПОДИЈЕЛИ

Тaраба, љеса, или како је ко зове, препречила се бројним туристима који ових дана желе да прођу кроз кањон Невидио. Запањени су и гости и мештани, али и водичи, јер ова ружна дрвена барикада, како тврде, неће поспешити развој туризма у најнеразвијенијем црногорском крају.nevidio

Тако је одлучила локална власт и, уз примитивну барикаду на реци Комарници, увела наплату од пет евра за сваког ко жели да прође кроз овај драгуљ природе, уз још евро приде за излетничку таксу и паркинг!

,,Ова одлука је незаконита, јер је донета 1. јула и није објављена у „Службеном листу“. За разлику од водича из региона, нас неколико који смо овде ангажовани сада смо потпуно хендикепирани. Видећемо како даље, али је сигурно да ћемо реаговати“, каже Мишко Косић, који је члан Горске службе спасавања Црне Горе.

На љесу која је неочекивано постала декор шавничког краја реаговали су и у НВО „Одбор за заштиту Драгишнице“:

,,Одлука власти у Шавнику да затвори улаз у Невидио ради наплате пролаза од пет евра може се сврстати у осмо светско чудо! У срцу еколошке државе, будућем регионалном парку природе Драгишница-Комарница, поставила је ограду, љесу, како народ у овом крају назива препреке ове врсте.

Осмо светско чудо урађено је по пројекту још непознатог аутора, а све с циљем да би локална власт позамашна средства уложила у развојне пројекте, како то рече Мијомир Вујачић, градоначелник Шавника.

,,Хоће ли од тих пара бити изграђена љеса и на изласку из кањона или ће, у међувремену, већ постојећа бити уклоњена по налогу државних институција које воде рачуна о еколошкој држави и свим љесама по Црној Гори? Питамо надлежне да ли је љеса поклон концесионара „Трудбеника“ из Мојковца, који су имали изванредну сарадњу с локалном управом и Шумарством. Питамо државну секретарку за одрживи развој и туризам да ли је љеса одржива, да ли се туризам може развијати постављањем преграда, да ли у свету постоји сличан пример и, ако има – где? Дурмиторским крајем се прича да ће наредних дана сваки посетилац бити ослобођен плаћања таксе кроз Невидио, уколико под пуном алпинистичком опремом прескочи дрвену љесу“, каже се у реаговању ове НВО.

У општинској власти не хају баш много на прозивке водича, цивилног сектора, туриста… Поручују да ће сваки цент од наплаћених такси из кањона имати намену, а то је уређење овог локалитета.

,,Доле тарабићи“, изустио је гласно јуче један огорчени туриста, одустајући од похода. – Не би ме зачудило ни да на излазу из кањона сутра освану и балвани!

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    …а јесу ли ову љесу гужбом затворили, или су ипак користили европске стандарде, и замандалили кањон катанцем?

  2. 0
    0

    Je li autor ovoga teksta ikada izašao van teritorije svog sela. Da li je ikada posjetrio neki od nacionalnih parkova u Evropi i svijetu. Ma dajte nekom ko je vidio malo svijeta da nešto napiše u vezi sa ovim ( i ne samo ovim). Nemojte da vam primitivni lokalci koji o tome kako nacionalni parkovi funkcionišu nemaju pojma ruže portal. U stvari, radite kako hoćete. Samo znajte da vam se zbog ovakvih smiju.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here