Насловна Политика Након пораза Хилари Клинтон, Саудијска Арабија престаје да улаже у САД

Након пораза Хилари Клинтон, Саудијска Арабија престаје да улаже у САД

0
ПОДИЈЕЛИ

Саудијска Арабија ће ревидирати своју финансијску стратегију према САД и престати да инвестира у америчку економију, пише „Волстрит џурнал“, преноси Спутњик.

На одлуку Ријада, пишу медији, утицала су два догађаја: усвајање закона у америчком Конгресу којим се породицама жртава терористичког напада 11. септембра 2001. године у САД даје право да изврше притисак за подизање тужбе против Саудијске Арабије, као и избор присталице овог захтјева, Доналда Трампа, за америчког предсједника.

У овом тренутку суверени фонд Саудијске Арабије је већ обуставио инвестиције у америчку економију све док се не разјасни даља политика Вашингтона према Ријаду. Раније је амерички Конгрес усвојио закон којим се даје могућност наследницима жртава терористичког напада 11. септембра да туже Саудијску Арабију, будући да је већина терориста који су извели напад било из те земље. Предсједник САД Барак Обама је ставио вето на усвајање тог закона у Конгресу, али је Сенат прегласао вето са 97 гласова за и једним против, подсјећа Спутњик.

У току кампање кандидаткиње демократа на америчким изборима, Хилари Клинтон, Викиликс је објавио повјерљива писма Џона Подесте, предсједника предизборне кампање демократске кандидаткиње, у којима она наводи да зна да Катар и Саудијска Арабија тајно финансирају Исламску државу. И поред овог сазнања, Фондација Клинтон је од Саудијске Арабије примила помоћ у износу од 25 милиона долара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here