Насловна Мозаик Највећи математичар света живи као пустињак и исти је Распућин

Највећи математичар света живи као пустињак и исти је Распућин

1
ПОДИЈЕЛИ

Следеће недеље највећи математичар данашњице, Рус Григориј Перелман, слави 50. рођендан. Међутим, апсолутно нико на целом свету не гаји ни најмање наде да ће Перелман иступити у јавности, камоли да би од свог рођендана могао да направи посластицу за медије, јер тај човек живи скоро као пустињак.

Свет је за њега чуо 2003. кад су МИТ, Принстон, Колумбија и још неколико универзитета признали његово решење Поинкареове претпоставке, математичког задатка који је 99 година одолевао напорима математичара целог света да је реше. То је на крају успело Григорију, само што је он, уместо да покупи милион долара апсолутно заслужене награде – он је све, до задњег цента – одбио.

Кратко је образложио да је за решење заслужан и амерички математичар Ричард Хамилтон и то подједнако као и он. Три године касније, 2006, одбио је да се појави на додели Филдсове медаље Међународне математичке уније. Реч је о, ни мање ни више, него практично Нобелу за математичаре.

Перелман је, опет кратко, објаснио да је награду одбио јер није задовољан понашањем светског удружења математичара. Живи скромно. Не воли аутомобиле, живи у стану код једног пријатеља у Русији, у некаквој малој, забаченој дачи. Не шиша се, не брије се, не сече нокте, а физички помало подсећа на легендарног Распућина.

Додуше, мало шта је сигурно што се њега тиче. Неки од митова о њему говоре да живи заправо у стану своје мајке у Купчином, јужној четврти Санкт Петербурга. У једном тренутку руски медији су покушали да га заскоче како би од њега направили “селебритија”, али је то довело само до тога да се неко време апсолутно изоловао. Неко време га није било баш нигде.

Нагађало се чак да је побегао у Шведску, али нико му није успео ући у траг јако дуго, па су га на крају оставили на миру. Исто тако су капитулирали и светски математичари, апсолутни генијалци, који су га и 2003. и 2006. данима наговарали да прихвати и милион долара и математичког Нобела. Али све узалуд.

 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    За 200 година, за нас ће потомци говорити да смо живели у доба Григорија Перелмана! Тако се данас говори о онима који су живели у доба Архимеда, Коперника, Галилеја… Ко од нас зна како се звао диктатор Сиракузе који је финансирао Архимеда? Или, како се звао бискуп, чији је секретар био Коперник? Или, како се звао шеф Њутну (радио је као порезник)?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here