Насловна Мозаик Највеће православне грађевине на свету

Највеће православне грађевине на свету

0
ПОДИЈЕЛИ

Православље је једна од најстаријих и највише распрострањених вероисповести у свету. Наши преци, зачетници ове религије, у прошлости су се трудили да сазидају што више задужбина, те ми данас имамо непроцењиво наследство. У свету је много величанствених храмова Православља. Ово су највећи.

pravoslavni-hramovi

“Аја Софија”, Турска

Један од највећих хришћанских храмова у свету је “Аја Софија”, чији назив у преводу за грчког језика значи “Света Мудрост”. Храм израђен 537. године у Цариграду (данашњем Истанбулу прим.аут.) у срцу хришћанске империје, представљао је одлучан симбол одбране од напада Ислама са истока.

Након вековног одолевања нападима џихадиста, Цариград је коначно запоседнут 1453. године, када је у многоме оштећен и претворен у џамију. Храм који се простире на преко 75 хиљада метара квадратних, данас представља историјски драгуљ преуређен у музеј, те више не ужива статус актуелне православне грађевине.

“Саборни храм Свете тројице”, Грузија

Људи кажу да се у овој земљи политичке и економске околности стално мењају, али да ипак постоји једна једина сила која у Грузији одолева свим променама – то је Православље. Представља главни храм православља у Грузији и трећи је највећи верски објекат у региону Кавказа.

Изградња и очување овог храма подржано је донацијама обичних људи и богатих бизнисмена из целог света.

Велелепни храм има капацитет за чак 15 хиљада верника.

“Саборни храм преподобног Исака”, Русија

Највећи руски православни храм је “Саборни храм преподобног Исака” који се налази у Санкт Петерзбургу. Посвец́ен је Светом Исаку Далмације који се обележава сваког 16. августа.

Простор испод златне куполе овог храма има капацитет од чак 14 хиљада људи.

Када је реч о Русији, не можемо да не спомемнемо Храм Светог Христа Спаситеља који се налази у Москви и важи за највиши храм са највећим звоником.

“Црква Светог Михаела”, Украјина

Према изворном називу “Михаелов Златновршни манастир” представља православни комплекс катедрале и манастира у Кијеву. Првобитно изграђену у десетом веку, оригиналну катедралу срушиле су совјетске власти 1930-их. Касних 1990-их, са обновљеним националним поносом, украјинске власти преузеле су задатак да обнове катедралу као што је првобитно била.

Ово је највец́и храм у Украјини, а може да прими и до 12 хиљада људи у једном тренутку и на тај начин се налази на четвртом месту по величини у свету.

У близини катедрале налази се први споменик у Украјини посвећен сећању на 10 милиона жртава умрлих од глади (1932-1933), услед наметнутог Стаљиновог терора. Назив за овај велики помор становништва на територији Украјинске ССР је “Холодомор”.

“Храм Светог Саве”, Србија

Пето место највећег православног храма у свету поносно заузима Храм Светог Саве који се простире на површини од 3,5 хиљада квадратних метара у приземљу, уз додатних хиљаду и по метара квадратних на три галерије на првом нивоу.

Капацитет верника које може да прими у једном тренутку достиже број од чак 11 хиљада људи.

                                                                                                   

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here