Насловна Мозаик Највећа корњача на свијету

Највећа корњача на свијету

0
ПОДИЈЕЛИ

Kornjača džin

Највећа корњача на свијету је пронађена у ријеци Амазон. Процјењује се да је стара 529 година, 18 метара висока и тежи невјероватних 363 кг.

Корњача са црвенкастим оквиром је бразилска гигантска корњача коју локалано становништво назива као: „morrocoy“, „woyamou“ или „wayamo“.

Ове врсте гигантских корњача увијек се могу наћи у ријеци Амазон. Већина њих се налази у Перуу, Бразилу, Колумбији, Венецуели или слично, а одрасле корњаче могу достићи дужину од 3 метра, али ова корњача је већа. Занимљиво је да су ове корњаче биљоједи.

Главна исхрана им је биљка која расте у „Chatc“ провинцији у Бразилу. Цвјетови ове биљке имају ген који онима који га користе у исхрани продужује животни вијек. Увођење овог цвијета у исхрану корњача, омогућава корњачама да нарасту до изнимних величина и чак служе као локални чувари тих биљака.

Навике за гнијеждење су им сличне као код морских корњача. Баш као и морске корњаче окупљају се у већем броју и заједно путују до подручја погодних за гнијеждење. Женке корњача полажу јаја на спрудове (накупине пијеска), које постоје само за вријеме суше, а таквих подручја је веома мало. Женке по ноћи изађу на спрудове и положе јаја (могу положити до 100 јаја) и врате се у своја хранилишта.

Када се млади излегу, дуги су свега 5 цм и излегу се окренути директно према води али су у том тренутку мета бројних грабежљиваца и имају неких 5% шансе за преживљавање.

Ове корњаче су заштићена врста.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here