Насловна Поглед Највећа битка у историји човјечанства – Курска битка

Највећа битка у историји човјечанства – Курска битка

0
ПОДИЈЕЛИ

k1

Иако многи западни историчари, чак и доста наших покушавају да умање значај победе руске војске код Курска у лето 1943 год, и потпуно неправедно маргинализују тако велику жртву Русије у борби против Хитлерове Немачке (та битка је сасвим сигурно кључна за слом Вермахта и Хитлеровог сна о хиљадугодишњем Рајху)….треба истаћи да је то била највећа битка у историји човечанства икад вођена.

У степама, пољима и плавом руском небу (од 5.јула до 23. августа 1943.) сударило се више од четри милиона војника који су се борили на живот и смрт, употребљено је око 70 хиљада топова и минобацача, више од 13 хиљада тенкова и самоходних оруђа и преко 12 хиљада авиона. Немци су на фронту ангажовали у разним етапама битке око 100 дивизија.

У току руске офанзиве , разбијено је 30 немачких дивизија, од којих је седам било тенковских и моторизованих. Немци су овде изгубили око 500 хиљада људи, око 1.500 хиљада тенкова, 3 хиљаде топова и више од 3.700 хиљада авиона.

У првој етепи битке, немачка Луфтвафе је доминирала небом и руске јединице, посебно тенковске дивизије су биле на удару бомбардера и трпиле веће губитке. Мало по мало руски Јакови су почели да узимају превласт и чисте небо над курском потковицом, олакшавајући тако копненим снагама да напредују у страховитој контраофанзиви.

k3

И у ваздуху је прави пакао. Немачки авиони насрћу у таласима покушавајући да збришу одбрану 203. пука. Али на њих се окомљују ловци совјетске 8. гардијске ловачке дивизије (из састава 2. ваздухопловне армије). Пилот, поручник Алексеј Горовец, чини подвиг који ће ући у анале свих борби у ваздуху. Његов авион је био мало заостао за групом совјетских ловаца. Одједном је Горовец приметио групу од око 20 немачких бомбардера, који су летели да бомбардују положаје 203. пука.

Како у њиховој близини није приметио ловце из пратње, одлучио је да их нападне. Митраљеским рафалом оборио је први авион. Затим су на земљу пали други и трећи. За тили час, на земљи се нашло седам немачких авиона, а нешто касније оборио је још два. Занет борбом није приметио како му се одозго приближавају четири немачка ловца. Снаге су биле неједнаке, и Горовец је погођен обрушавајући свој запаљени авион на тенковску колону…одводећи у смрт још фашиста.

k2

То је био једини пилот на свету који је у једној борби оборио девет непријатељских авиона. Посмртно му је додељено звање Хероја Совјетског Савеза. Дешавало се да у ваздуху по некад буде неколико стотина авиона истовремено а да половина скоро буде оборена. Поред тога што је битка код Курска била највећа копнена, може се такодђе рећи да је била и највећа ваздухопловна битка икад вођена по броју ангажованих авиона .

Руси су изгубили око 80 хиљада бораца а тај податак је објелодањен 1991 год, јер се са руским губицима у хладноратовском периоду много спекулисало.

У књизи „Спаљена земља“ , објављеној 1970 год. заподнонемачки историчар П.Карел каже: „…победа Руса код Курска означила је преокрет у рату, и две године касније непосредно довела до пада Хитлера, заузимања Берлина и пораза Немачке, изменивши самим тим облик читавог света„.

Аутор: Михајло Богдановић

Извор: Брокеров блог

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here