Насловна Поглед Најкорумпираније развијене земље

Најкорумпираније развијене земље

0
ПОДИЈЕЛИ

Сваке године Транспаренцy Интернатионал, глобална антикорупцијска невладина организација, објављује свој Индекс корупције, односно истраживање у којем се наводи које државе људи доживљавају као најкорумпираније.

Ипак, ова организација наводи да не постоји брз у лак начин да се процени апсолутни ниво корупције у овим земљама на основу емпријских података и то из разлога што је по својој природи корупција обично сакривена од очију јавности.

У овом истраживању оцењивано је 168 земаља, а резултати истраживања указују да земље које имају тенденцију да буду најкорумпираније су у Африци и на Блиском истоку, у друштвима са слабим правним и државним системима и где је сиромаштво распрострањено. Тако је, на пример, Сомалија на врху овогодишње листе, а прате је Северна Кореја и Авганистан.

Бизнис Инсајдер је направио списак богатих, демократских земаља у којима је корупција највише распрострањена. Оно што им је заједничко је да се показало да су политичари, премијери и министри ти којима је корупција најмилија.

Ирска је раније важила за земљу у којој је ниво корупције веома низак. Међутим, 2015. године документарни филм ТВ мреже РТЕ показао је да су политичари, на свим нивоима власти радили у сопстевном интересу, а да су неки одборници тражили и новац за своје услуге.

Јапан, по светким стандардима, важи за државу у којој корупција није заступљена у великој мери. Ипак, постоји традиционална пракса (позната као амакудари) а то је да пензионисани владини званичници добијају високе позиције у јапанским компанијама иако за тако нешто немају одговарајуће искуство.

Чиле спада у једну од најкорумпиранијијх земаља ОЕЦД, али то није ништа када се погледа у каквим корупционашким аферама се даве друге земље Латинске Америке попут Бразила, Венецуеле и Парагваја.

Естонија и Француска су поседњих година напредовале, али и даље се може говрити да је корупције у некој мери заступљена.

У Истраживању Ернст & Yоунг око 83 одсто Португалаца се изјаснило да су мито и корупција широко распрострањени, а 2014. године бивши пемијер Хосе Сократес је ухапшен под сумњом да је утајио порез и да је имао учешће у прању новца.

Тренд корупције наставља се и у Пољској, а према резултатима истраживања политичка корупција представља изазов за фер пословање јер политичари користе своје позиције како би стекли корист, а непотизам је широко распрострањен.

И Израел важи за веома корумпирану земљу. Тако је у мају 2015. године бивши премијер Ехуд Олмерт био осуђен да је од америчког тајкуна узео нешто више од 150.000 долара.

И Словенију последњих неколико година потресају корупционашки скандали, пише Бизнис Инсајдер. У току 2013. и 2014. године организовани су масовни протести проитв премијера Јанеза Јанше и опозиционог лидера Зорана Јанковића јер су били оптужени да нису у потпуности пријавили своју личну имовину.

Ни у Шпанији није боља ситуација. И премијера ове земље су оптуживали за корпуцију, а недавно је 24 припадника владајуће Народне странке ухапшено због подмићивања. Јужну Кореју је 2015. године протесао сканда када је прочитано опроштајно писмо једног бизнисмена у којем тврди да је дао мито јужнокорејском премијеру Ли-Ван-Кооу, који је након тога поднео оставку.

У Мађарској, ипак, мито примају лекари, па тако око 92 одсто Мађара мисли да је таква врста „подмазивања“ пред операцију или преглед чак и прикладна

Словачка важи за најкорумпиранију државу у Европи. Последњих неколико година ову земљу потреса тзв. Горила скандал у којем су политичари, званичници и пословни људи оптужени за узимање и давање мита приликом склапања веома важних уговора.

У Грчкој је изгледа криза узела маха, па је и корупција смањена. Ипак задржала се традиција „факелаки“ што је колоквијални назив за давање мита како би се добила боља услуга.

Када се каже Италија прва помисао је бивши премијер Силвио Берлускони који је више пута био оптужен за корупцију, 2013. је осуђен за утају пореза, а 2015. проглашен је кривим за подмићивање сенатора.

И Турска је на самом врху индекса корупције, а недавно је у тој земљи избио скандал у који је био умешан директор једне банке која је у државном власништву.

Мексико је најкорумпиранија земља ОЕЦД-а, а такав податак не чуди с обзиром на то да је Мексико центар трговине наркотицима из Латинске Америке у САД.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here