Насловна Политика Најхуманија и најисправнија опција је неутралност

Најхуманија и најисправнија опција је неутралност

0
ПОДИЈЕЛИ

Већ два дана ,,Прољеће неутралности“ је освануло у приморским градовима, уз најаву да ће се буђење ,,Прољећа неутралности“ наставити и у осталим општинама Црне Горе.

10256672_942752829076975_2453707117687795292_o

Активисти Покрета за неутралност  Црне Горе су у суботу свој караван под називом ,,Прољеће неутралности“ покренули из Бара, у којем обитава Барска маслина, као симбол мира, а уједно и покрета. То је била и прва кампања Покрета. У Бару је тим поводом приређана трибина о проблему неутралности. На истој су говорили: свештеник Јован Пламенац, г-дин Мирсад Кургаш из НВО „Број 19“ и г-дин Миленко Јовановић из мировног покрета „Не у рат. Не у НАТО“.

11027478_800013060086049_6476847051244614443_n

 „Посјета је била и више него добра што иде у прилог чињеници да грађани желе да чују нешто више од онога што им се свакодневно сервира спиновањем натовског пропагандистичког ешалона.“, рекли су из Покрета за неутралност.

Активисти Покрета за неутралност су обишли најјужнију општину наше државе – Улцињ.

„Грађани Улциња ниси крили знатижељу да нешто вишео идеји коју покрет баштини“,наводи се у саопштењу Покрета.

„У недјељу су активности настављене у Херцег Новом, Котору и Тивту гдје су припадници НВО Покрет за неутралност Црне Горе разговарали са грађанима и дијелили им свој рекламни материјал. Јучерашњи дан је завршен трибином у Тивту гдје су припадници Покрета за неутралност Црне Горе наишли на велики одазив грађана који су махом подржавали идеју неутралност. На трибини ,,Војна неутралност и дијалог цивилизација,, учествовали су Мато Бргуљан – предсједник тиватског одбора Матице Боке, Александар Дедовић НВО „Алфа центар“ и Љупка Ковачевић, грађанска активисткиња и координаторка НВО „Анима“. Модератор трибине и координатор Покрета за Тиват, Иво Пеан, укратко је представио НВО Покрет за неутралност Црне Горе и његову мисију“, истакли су из Покрета за неутралност.

Љупка Ковачевић је преме њиховим ријећима рекла да нипошто не подржава милитаризам као ни било који војни савез, јер свака употреба силе је негативна.

„Такође, казала је да противнике неутралности сврстава у три категорије, и то; скептике, они који говоре да је идеја неутралности лијепа и сјајна али је немогућа; манипулаторе, који траже заштиту и интересе у било којем војном савезу и силедзије, који деструкцијом и силом постижу своје циљеве. Том приликом је истакла да током и после ратова, војних мисија као и сличних пројеката  највише су страдале жене и дјеца“ стоји у саопштењу Покрета.

Мато Бргуљан је казао да НАТО  у више прилика, као и у случају Кипра, није стао у одбрану његове чланице Грчке, што је упоредио са потенцијалним случајем да Црну Гору као чланицу НАТО-а угрозе њени сусједи.

Александар Дедовић је истакао недостатке нашег система и изразио надање да ће у случају уласка Црне Горе у НАТО доћи до промјена унутар система. Потом су грађани постављали питања учесницима трибине и на крају је порука трибине гласила: неутралност је најисправнија и најхуманија опција и то је пут којим би Црна Гора требало да  иде ако се буду питали њени грађани.

„Турнеја ,,Прољеће неутралности“ наставља и да је следећа станица 2. априла у Никшићу, у Парохиском дому, са почетком у 19:00х гдје ће се одржати трибина ,,Црна Гора и геополитика мултицентризма-могућност за алтернативе“, рекли су из Покрета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here