Насловна Политика Награда за изборну крађу: Социјала у рукама актера афере „Снимак“

Награда за изборну крађу: Социјала у рукама актера афере „Снимак“

0
ПОДИЈЕЛИ

Zoran Jelić 03

Функционер Демократске партије социјалиста Зоран Јелић, један од главних актера афере „Снимак“, најозбиљнији је кандидат за новог министра рада и социјалног старања.

Опозиција је оштро критиковала тај предлог, уз подсјећање да је Јелић један од главних актера афере „Снимак”.

Из опозиције поручују да би Јелић требало да одговара пред судовима због куповине гласова и изборних манипулација, а не да обавља високе државне функције.

Премијер и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић саопштио је партијским колегама на јучерашњој сједници предсједништва те странке да има нове кандидате за четири министарска мјеста.

Премијер планира да Јелић, аутор чувене предизборне формуле „Један запослени – четири гласа“, која је обзнањена у афери „Снимак“, преузме ресор рада и социјалног старања. Садашњи министар рада Предраг Бошковић преузеће ресор просвјете.

Milo Djukanovic - Dusko Markovic

За министра правде предложен је заштитник интереса Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру Зоран Пажин. Он ће на тој позицији наслиједити Душка Марковића, који ће остати потпредсједник Владе за унутрашњу и спољну политику.

Ђукановић је за министра културе предложио свог некадашњег савјетника Павла Горановића, док је кандидат за челну позицију у ресору здравства Будимир Шегрт.

Извори „Дана” из Владе одлуку Душка Марковића да од премијера затражи да више не обавља функцију министра правде образлажу жељом да смањи ниво обавеза.

Посланик Демократског фронта и некадашњи предсједник анкетног одбора за расвјетљавање афере „Снимак“ Коча Павловић рекао је да се у аутократским режимима балканског типа, какав је црногорски, владе не формирају да би домаћински и знавено управљале државом, већ да би „побјеђивале“ на покраденим изборима.

Koca Pavlovic 3

Због тога, како је навео у изјави за „Дан”, знање, способност и професионални интегритет не фигурирају као критеријуми за избор министара у Ђукановићевој Црној Гори.

Овдје су посриједи други критеријуми оданост шефу режима и спремност кандидата да без размишљања уцјењује и злоставља грађане, да крши законе и да злоупотребљава јавне ресурсе, а све у циљу остварења онога што режим назива „изборна побједа“. Постављање Јелића за министра рада и социјалног старања и Бошковића за министра образовања потврда је да Ђукановић не прави Владу која ће се старати о добробити грађана и државе Црне Горе, већ изборни штаб, тачније штаб за изборне крађе и преваре“, казао је Павловић

По одабиру кадрова, сматра он, стиче се утисак да ће овај Ђукановићев нови тим помјерити границе изборних крађа и превара какве смо до сада упознали.

Комплетна кадровска политика ДПС-а током минуле године наводи на закључак да се Ђукановић ослања искључиво на актере афере „Снимак”, и на прегаоце у злоупотреби социјала и других државних ресурса од Суада Нумановића и Тарзана Милошевића, преко Милутина Симовића и Зорана Вукчевића, па све до Предрага Бошковића и Зорана Јелића. Дакле, ослања се само на оне који су своју оданост режиму доказали кроз изборне крађе и злоупотребе и само њих унапређује“, констатовао је Павловић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here