Насловна Друштво Награда уручена Милици Краљ: Поезијом чува српски језик

Награда уручена Милици Краљ: Поезијом чува српски језик

0
ПОДИЈЕЛИ

Награда књижевног часописа „Стварање“ уручена је на Трибини „Ријеч“ Удружења књижевника Црне Горе, пјесникињи Милици Краљ за књигу „Момачка грана“. Књигу је објавила Фондација „Радоман Рацо Станишић“ из Подогрице и Издавачке куће „Јасен“ из Београда.milica kralj

Одлуку да награда припадне Милици Краљ донио је жири у којем су радили Вишња Косовић, Веселин Ракчевић, Бећир Вуковић, Веселин Матовић и Ђорђе Брујић.

Због смрти књижевника Гара Јовановића, главног и одговорног уредника „Стварања“, једног од најстаријих послијератних часописа у бившој Југославији, који ће наредне године прославити седам деценија постојања, награда није уручена раније.

,,Само господствена лирска оптика посредује тачку гледишта Милице Краљ, само из те опсерваторије дјелује једна од највреднијих и најбољих савремених српских лиричара… Потонути у језик, плести и снивати језиком, на свјетлост изнијети староставне мустре језика, истовремено зачуђујуће претпоставља да будућност већ постоји – ријечи су књижевника Бећира Вуковића. Он је додао да свака ријеч у ,,Момачкој грани“ има свој код. Своје излагање о Милици Краљ насловио је „Неназовивом плетисанком“.

,,Милица Краљ, пјесник етник, открива скривене нетјелесне предјеле рашке земље, митолошке, религијске, витешке, надљубавне, етнологијске, предисторијске, фолклорне, приноси предања православне културе и српске духовности“, закључио је Вуковић.

Поред Вуковића, о стваралаштву Милице Краљ говорио је и књижевник Ђорђе Брујић. Он је у тексту о тематско-мотивским круговима и религијским фрагментима у поезији Милице Краљ истакао да је она пјесникиња која осјећа праизворну поезију.

,,У већини пјесама Милице Краљ нема гласних тонова, говор је углавном стишан до нивоа молитве, мелодијски обрађен и постављен на лирске темеље – казао је Брујић. Он је додао да је „поезија Милице Краљ већ годинама синоним за пјесништво које се у савременом књижевном жаргону именује женским писмом у Црној Гори“, те да не постоје ни наговјештаји да она ускоро буде замијењена.

,,Чињеница је да пјесникиња живи своју поезију, живи те своје слике, које нијесу само њежне, мелодичне, или дирљиве, него врло често снажне и са наносима свих оних врхунских досега лирике каква је настајала, на примјер, у нашим народним ,,женским пјесмама“. Због свега није претјерано рећи да је управо Милица Краљ на самом врху плејаде пјесникиња у овој полувјековној, савременој књижевности Црне Горе“, закључио је Ђорђе Брујић.

Стихове из збирке ,,Момачка грана“ читала је ауторка, док је модератор вечери био Брујић

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here