Насловна Друштво Награда „Стварање“ Милици Краљ за дјело „Момачка грана“

Награда „Стварање“ Милици Краљ за дјело „Момачка грана“

0
ПОДИЈЕЛИ

Уручење престижне награде  најстаријег послератног часописа у бившој Југославији- “Стварање“  за 2014.годину, која је протекле године додијељена пјесникињи Милици Краљ за књигу пјесама “Момачка грана“, обавиће се у четвртак 2.јула у 19 часова у Духовном центру „Симеон Мироточиви“ на Немањиној обали 31.

milica kralj

Жири за додјелу награде “Стварање“ у саставу Вишња Косовић, Веселин Ракчевић,  Веселин Матовић,  Ђорђе Брујић и Бећир Вуковоћ, председник,  већином гласова,  одлучио је да се награда додијели пјесникињи Милици Краљ за књигу песама “Момачка грана“ која је објављена у издању Фондације “Радоман Рацо Станишић“ из Подгорице и Издавачке куће “Јасен“ из Београда.

Због смрти књижевника Гара Јовановића,  главног и одговорног уредника „Стварања“  награда није  уручена раније.

Уредник „Стварања“  Гаро Јовановић  записао је о награђеној књизи:

Често рука није знала, рука која везе, која држи иглу, каква је то порука, како се толкује, знала је само да мора да пренесе ту љепоту, јер је нешто изнутра гони да ради то што и њена мајка или бака. А поред лица, на рамену био је aнђелчић, бијелих крила и водио јој руку. Ови симболи су стилизоване архетипске слике, из генетских вода изрониле, и говоре чедно о дјевојци која се размеће да је љепша од сунца. „Момачка грана“ је сјајна књига која својом херметичношћу и недогонетљивошћу  мами читаоца да се заинтересује. Као да је Милица писала налиповим дашчицама, заборављеним тајним писмом. Заборављеним за све, осим за свештенике поезије који силазе у одаје доње, боси, са свијећама у рукама, пјевајући псалме. Биране ријечи,  што некада звоне као сребро, а некад миришу на восак , заливене су чистом пјесничком крвљу, као Сапфо. Милица не пише о јадима љубави и јадима пути. Пише о свом народу и о крсту који носи. Јавља се из шпиља, из подземних манастира, уткива и она од злата грану, као да слика имелу или тису, јер њој је и теже него другим, кад зна, сјећа се, што ће нам бити до пошљетка.“

О „Момачкој грани“ и „Тематско – мотивским круговима и религијским фрагментима у поезији Милице Краљ“ говориће пјесник Ђорђе Брујић , који ће и водити вече, док ће песме читати ауторка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here