Насловна Друштво Нафта главни кривац за пад свјетске привреде

Нафта главни кривац за пад свјетске привреде

0
ПОДИЈЕЛИ

Међународни монетарни фонд (ММФ) је данас знатно снизио прогнозе раста свјетске привреде за 2015/2016. годину, уз образложење да ниже цене нафте нису помогле неутралисању свеприсутне слабости широм света.

MMF-Vasington-v

У извештају ММФ-а се наводи да ће слабије перспективе раста у Кини, Русији, еврозони и Јапану допринети расту светске привреде са само 3,5 одсто у овој, односно 3,7 одсто у 2016. години, што је за 0,3 процентна поена ниже у односу на октобарски извештај ММФ-а под називом „Перспективе свJетске економије“.
 
То је показатељ је константног погоршања економске слике већине земаља због слабих инвестиција, успоравања трговине и пада цена сировина, преноси агенција Франс прес.

Док ће Сједињене Америчке Државе остати једина свијетла тачка међу водећим свјетским економијама, Европа ће наставити да се бори са дефлацијом, док ће привреда Кине, погођена споријим растом извоза и кризом у сектору некретнина, остварити најспорији темпо раста у последњих 25 година, према извештају те међународне институције.

Према прогнозама ММФ-а, привреда САД, највећа на свијету, ће ове године остварити раст од 3,6 одсто, што је за пола процентних поена више у односу на октобарску прогнозу, док ће Кина, као друга највећа свјетска привреда, регистровати раст од 6,8 одсто у овој години, за 0,3 процентна поена нижи у односу на ранију прогнозу ММФ-а, а у 2016. раст од 6,3 одсто.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here