Насловна Друштво Нацистичка колекција крила непозната дела

Нацистичка колекција крила непозната дела

0
ПОДИЈЕЛИ

Mark Sagal i Anri Matis

Досад непозната дела Марка Шагала, Ота Дикса, Макса Либермана и Анрија Матиса пронађена су у нацистичкој колекцији заплењеној у Минхену. Слике које су претежно отимане од јеврејских породица, у добром су стању, а биће потребно доста времена да се утврде првобитни власници. Очекује се и да колекција премаши вредност од милијарду евра, на колико је првобитно процењена.

Колекција слика које су нацистичке власти отеле јеврејским породицама 30-их и 40-их година пронађена у Минхену састоји се од преко 1.400 слика, а међу њима је пронађен велики број непознатих дела уметника попут Марка Шагала, Ота Дикса, Макса Либермана и Анрија Матиса.

Тужиоци кажу да ће још много времена проћи док се не пронађу оригинални власници уметнина. Истиче се да ће, кад буде завршена детаљна процена, колекција вредети више од милијарду евра, на колико је првобитно процењена.

Рајнхард Немец, главни тужилац у Аугсбургу, рекао је да је пронађено 121 урамљено и 1.285 неурамљених дела у дому Корнелијуса Гурлита у Минхену.

Истражитељи кажу да имају чврсте доказе да су многа дела конфискована за време нацистичког режима.

Поједина дела нацисти су прогласили „извитопереним“, док су друга отета или су од јеврејских колекционара на силу откупљена за цену много мању од тржишне.

Стручњак за уметнине Мајке Хофман каже да су многа пронађена дела прљава, али да нису оштећена.

„Када стојите испред ових слика и видите сва та изгубљена ремек-дела за која се претпостављало да су уништена, испуни вас осећај великог задовољства што су у прилично добром стању“, објашњава Хофман.

Према његовим речима, слике су изузетног квалитета и носе посебну вредност за љубитеље уметности. „Многа од њих су досад била непозната“, истиче Хофман.

Осим дела Шагала, Дикса, Либермана и Матиса, пронађена су и дела Пабла Пикаса, Тулуз-Лотрека, Каналета и Гистава Курбеа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here