Насловна Мозаик „Национални паркови Црне Горе“: Улазнице не дају а улаз наплаћују збирно!

„Национални паркови Црне Горе“: Улазнице не дају а улаз наплаћују збирно!

0
ПОДИЈЕЛИ
нацинални паркови

Туристи који желе индивидуално, или организовано у групи да посете један од пет националних паркова у Црној Гори, неће добити улазнице, али ће платити улаз у заштићено природно подручје.

Од краја јуна, групе, односно туристички водич од Националног парка добија фискални рачун са збирним износом за све туристе, пишу „Новости.“

Оваква пословна политика предузећа „Национални паркови Црне Горе“, не наилази на одобравање туристичких агенција које организовно воде групе на излете у националне паркове, јер многи туристи желе улазницу која за њих представља вид сувенира, успомене на боравак у националном парку. Такође, ту су и проблеми због различитих жеља и интересовања. На пример, у НП „Дурмитор“ одређен број туриста једне групе жели да обиђе Центар за посетиоце, други хоће да има више времена за купање у Црном језеру, те је страсти и жеље тешко помирити на излету, а издат је један фискални рачун.

– Не разумем зашто уз фискални рачун, национални паркови не обезбеде и улазнице јер туристи то очекују, и неретко изражавају сумњу за шта дају свој новац. Туристички водичи негодују, јер им оваква политика отежава свакодневни посао. Сматрамо да у циљу озбиљности понуде треба издати и фискални рачун и улазнице за сваког туристу понаособ – каже дугогодишњи лиценцирани водич Тања Влаховић.

Са друге стране, из предузећа „Национални паркови Црне Горе“ наводе да у циљу ефикаснијег праћења и контроле наплате прихода, одлуком Управног одбора предузећа, од 23. јуна, увели су одређене измене у систему наплате улаза.

– У свим националним парковима Црне Горе укинуте су улазнице, јер је претходних година уочена мањкавост овог система – каже пи-ар „Националних паркова“ Марија Даковић. – Наиме, отварао се простор за потенцијалне злоупотребе штампаних улазница у смислу да је више посетилаца користило једну улазницу за улаз у парк, а тиме и правили значајне губитке у приходима националних паркова по овом основу.

Све више туриста заинтересовано за националне паркове

Национални паркови од почетка године константно бележе повећање броја посетилаца у односу на претходну годину. По евиденцији НПЦГ, свих пет националних паркова Црне Горе, од почетка године до 31. јула, према броју продатих карата, посетило је 164.809 туриста, што је за осам одсто више у односу на исти период прошле године.

Национални паркови Дурмитор, Биоградска гора и Ловћен основани су 1952. године, Национални парк Скадарско језеро 1983. а најмлађи је Национални парк Проклетије који је основан 2009. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here