Насловна Друштво На тапету „проневјере и корупција“

На тапету „проневјере и корупција“

0
ПОДИЈЕЛИ

Основно државно тужилаштво провјерава пословање Универзитета Црне Горе, а по пријави за злоупотребе службеног положаја, проневјере, примања и давања мита, коју је у октобру 2013. поднио Центар за грађанско образовање (ЦГО).
univerzitet_crne_gore

Замјеник основног државног тужиоца Вукас Радоњић у допису упућеном ЦГО наводи да је у току извиђај, у вези са „незаконистима“ у раду и пословању УЦГ у посљедњих 10 година, на које су раније указали из те НВО.

„Тужилаштво у извиђају активно провјерава наводе из поднесака, кроз обавјештења и доказе које прикупља самостално или посредством других државних органа и установа – Пореске управе, Државне ревизорске институције, Основног суда у Подгорици, али и самог УЦГ“, пише у допису.

ЦГО је у октобру 2013. поднио тужилаштву кривичну пријаву против УЦГ, којом је, између осталог, тражено и да се испита како су поједини професори могли бити стално запослени на тој установи и на универзитетима земаља окружења, те у вези са издвајањем дијела прихода факултета у заједничку касу.

У ЦГО сматрају да треба испитати и законитост уговора које је УЦГ у посљедњих десет година склапао са трећим лицима у износима већим од 10.000 и 100.000 евра.

Радоњић је од ЦГО затражио допуну ранијих поднесака који се односе на издвајање факултета за заједничку касу  УЦГ и спорне уговоре: „Знајући да је заједнички интерес откривање кривичних дјела, те откривање и гоњење учинилаца, вјерујем да ћете тужилаштву пружити потребну помоћ“, пише у допису у који су „Вијести“ имале увид.

У кривичној пријави ЦГО  упозорава тужилаштво и да је “менаџмент УЦГ ушао у парнични поступак са запосленима, иако се радило о унапријед изгубљеном спору, због чега је буџет УЦГ оштећен за 85.950 евра”.

Документа траже од 2008. али их не добијају, упркос пресудама

ЦГО у кривичној пријави од октобра 2013. прецизира да су још 2008. године, сходно Закону о слободном приступу информацијама, тражили од УЦГ копије закључених уговора између те установе и трећих лица, али да их нијесу добили, иако су, тврде, то право остварили и кроз управне поступке.

„Важно је напоменути да се дио скривене документације односи и уговоре које је УЦГ склапао са трећим лицима у износима од преко 10.000 и преко 100.000 евра, а међу којима је и уговор са фирмом ‘Кролинг’, чија је вриједност вишемилионска, јер се ради о фирми која је за УЦГ изградила комплекс професорских зграда ‘Унистан 1 и 2“, тврде из ЦГО.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here