Насловна Политика На Суторину је стављена тачка, то је дио територије Херцег Новог

На Суторину је стављена тачка, то је дио територије Херцег Новог

0
ПОДИЈЕЛИ

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић оцијенио је да је Суторина за њега као градоначелника готова ствар и да је на то питање стављена тачка, јер је то дио територије Херцег Нови.

sutorina1

Он је у интервјуу за агенцију Анадолија нагласио да посједује одређену документацију када се то десило и на који начин.

Што се тиче мене лично, на Суторину је стављена тачка и на свако друго питање није у ингеренцији Града Требиња и градске скупштине, нити мене, али ја износим своје мишљење“, истакао је Вучуревић.

Он сматра да „дневне потребе одређених политичара и политичких кругова намећу и одређене теме“, па тако и Суторину.

„Што се тиче Града Требиња, ми немамо никаквих ни законских ингеренција да покрећемо то питање. Али, државни органи Босне и Херцеговине и Црне Горе ако нађу за сходно да могу да се договоре и да ријеше тај проблем, онда ми немамо ништа против. Међутим, ми смо дошли у ситуацију, практично, да када су двије међудржавне делегације и комисије утврдиле границу, дошло је до потписа и верификације, а онда се неко сјетио да би то питање требало отворити“, нагласио је Вучуревић.

Према његовим ријечима, понашање предсједника Републике Српске Милорада Додика око тог питања указује њему и већини грађана на нешто друго.

„Он вјешто избацује Суторину у први план да би се сакрила пропаст Бобар банке и крађа 10 милиона КМ свјежег новца из сефа Бобар банке након увођења ликвидационог поступка. Жели да се скрене пажња са тог, да се мјесечно Фонд ПИО РС задужује 42 милиона КМ да исплати пензију, а укупна цифра за исплату пензија је 85 милиона КМ, да се Фонд здравства задужује 32 милиона КМ да би се исплатиле плате здравственим радницима. Онда је најбоље народу скренути пажњу са тих кључних, животних проблема, социјалних, који се директно тичу становништва и грађана Републике Српске“, навео је он.

Како је додао, доста је било конфликата и да је било довољно времена свим политичарима у Босни и Херцеговини и Црној Гори да се све ствари поравнају и изведу на чистац.

„То је дневно-политичка прича и од тих ствари ништа се не може десити, нарочито послије одлуке Бадинтерове комисије када су и пукли шавови на подручју бивше Југославије. Тамо је децидно речено да су унутрашње авнојевске границе свих федералних јединица недодирљиве. Према томе, Суторина је била дио федералне јединице Црне Горе и не може се сада читав низ процеса повлачити као да ће то неко кориговати због овог или оног дијела. Наравно, свима онима који могу и мисле да могу да праве, али да не ремете, не свађају градове и народе, уреду. Мислим да је ово дневно-политичка прича и једноставно скретање пажње са социјалних и економских проблема на другу врсту питања. Друго питање је онемогућавање што бржег формирања Савјета министара БиХ“, закључио је Вучуревић.

Подсјетимо, посланик Социјалдемократске партије (СДП) у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Денис Бећировић поднио је приједлог резолуције о Суторини којом тражи да то законодавно тијело неприхватљивим, нутемељеним и штетним оцијени приједлог уговора о државној граници између Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Приједлог уговора о државној граници између Босне и Херцеговине и Црне Горе, који је утврдило Вијеће министара Босне и Херцеговине почетком новермбра 2014. године, предвиђа да Суторина вољом државних органа Босне и Херцеговине трајно остане у саставу Црне Горе. Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на посљедњој сједници донио је закључак да до краја фебруара одржи јавну расправу о питању Суторине, а због поновног отварања питања Суторине, предсједник Црне Горе Филип Вујановић саопштио је како та држава неће слати.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here