Насловна Издвојено На сјеверу ништа ново

На сјеверу ништа ново

1
ПОДИЈЕЛИ

Укратко: пожари се разбуктавају под Ловћеном; све су прилике да ће Високу медицинску школу (у наставку – ВМШ) из Берана стумбати у административну котлину каква је Подгорица; на локацији Мареза, мало је рећи један психопата објесио пса да би фотографија узнемирујућег садржаја испливала сутрадан на површину портала. Европа: делириј тероризма погодио Барселону, град нестварне архитектуре и магичног фудбала.

Шта рећи, цијењени публикуме, осим да стварност постаје све негостољубивија

Не само из разлога што сам сјеверњак (или, можда баш из разлога што сам сјеверњак), у пролазу ми живце прешега коментар Цикотића у башти кафеа на булевару којег бесплатно изручи четвртану с његове десне стране, а који је отприлике овако гласио: А ко је крив сјеверу што труне и ишчезава у попљачканим шумама које би и да нису попљачкане свеједно ниушта иструлиле и ишчезле. Немају кликер за инвестиције! – закључи Цикотић.

Ок, зато је за утјеху што врх пирамиде ДПС-а, што се инвестиција тиче, чујемо да разбија у Дубаију, и онда не чуди то што олако бркамо економски раст пјешчано-стакленог града, са капацитетима овдашњих градића. Цијелу Црну Гору (што није тешко, напротив) лијепо преселити у Подгорицу (што је исплативо, свакако), тако да остали градови живе сезонски: Колашин кад обијели, Нови кад се море загрије и пређе тридесети подиок. Уосталом, ми се и представљамо искључиво као туристичка земља и друштво за једнократну употребу, у политичком, а биће и у сваком другом смислу.

Из перспективе просјечног Подгоричанина – и који ће нам матрак такав сјевер?! Шта ће ВМШ у Беранама? Сјевер је био и остао, неприступачан. Отуђен. Хладан. Магловит. Ријечју – тмуран. Намргођен. Стар. Недокучив. Исувише јединствен. Неприлагодљив. Итд.

Е, сад, покондирана ректорка увјерљиво слиједи окрутна правила неокапитализма према којем: школује се ко има новац, ко, пак, нема, остаје да чами у завичају! Па шта хоћете, није сиротиња раја генетски (наставља неокапиталистичко наравоученије) предодређена за високо школовање! Социјализам је био чиста утопија, већ према томе што је пружао готово сваком исту стартну основу, што ће, надаље, рећи, да није био у стању предвидјети да га управо та замка води у пропаст. Више је него неопходно направити радикални рез посред друштва: омладина сјевера у пољопривреду, дјеца која су се урбано централизовала на даље дошколовавање… југ – бијег на брод, или сезонски шанк. Извол` те!… Јер, модерно друштво јесте прецизно подијељено: здравство и школство за обичне, и здравство и школство за изабране.

(Ако ни због чега другог, а оно само зарад здравог ваздуха ВМШ треба оставити на матичној адреси, Беране. Једно од медицинских, капиталних открића, лежи управо у савјету да практикујемо што чешће провјетравање. Можда, подучени овим више него корисним рецептом, и ректорку би у овим загушљивим даним исценираних пожара требало мало провјетрити. Да се и у томе провјери…

(Слобода за Чађа!)

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Социјализам је био чиста утопија, већ према томе што је пружао готово сваком исту стартну основу, што ће, надаље, рећи, да није био у стању предвидјети да га управо та замка води у пропаст
  Interesanto iako nije vezano sa temom u vezi skolastva ,ovdje u Njemackoj,koje nikao da se reformise od Bizmarka ,tesko ide ali se ipak reformise,u nekim pokrainam su uveli osmogodisnje skole.
  Poznati satiricar inace svrseni germansita Georg Schram je u jednom svom intervju rekoa i ovo ,da je zhavlan SSSR i Gagarinu sto je zavrsio gimnaziju,jer u Njemckoj do dans je gimazija rezervisana za slojeve iz boljes tojecih porodica.kazre dalje SCHRAM kada se Gagarin vratio i z svemira na zemlji USA i zapd su se poceli interesovati kako dijete jednog radnika moze da postane astronaut,i shvatili zabludu svog obrazovnog sistema u kojemu su djeca iz bogatijih porodica bila privilegovan,danas je to dosta manje.bas kaze on to se desilo kada sam ja upiso gimaziju pa su i u Njemacko poceli da mijenjau kriterijume.
  Tako je bilo misljenje jednog moj sad vec pokojnog profesora koji je imao sledece misljenje ,da djeca sa sela Grbalj Njegusi Krivosije i djeca iz tih karjeva mogu izucavati samo poljoprivredu a Mulljni Perastani Dobrocanj i svi drugi pored mora da uce Pomorske skole.
  To je to imbecilsko lokalno nasledje koje je i danas prisutno svuda,najvise narvo sad onamo gdje su i najvece migracije.
  Takvi lokalpatrioti su svoji iskrivljenim stavom u organima i vlasti i obrazovanja godinam radili proti svoga naroda i u skaldu sa svojim predrasudama.
  Jer sto mi imamo danas da Podgoricani misle da su glava drzave ,da Primorci misle da je more samo njihovo a shodno tome i drzava funkcionise da porodica Djuknovi ,ne da misli ,nego sto kaze Ranjo ,imamo Crnu Goru.
  E to se mora mijenjati jedni razvlastivati drugi mijenjati neke svoje navike a treci da se dohvate ili svi posla da se izadje iz ovog bezizlaznog kruga pakla koji je zapoceo 1941 godsine!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here