Насловна Мозаик На путевима само милион електричних аутомобила

На путевима само милион електричних аутомобила

0
ПОДИЈЕЛИ

Упркос експанзији аутомобила на електрични погон у последних неколико година, на путевима широм свега саобраћа „свега“ око милион ових возила, што је хиљаду пута мање од амбициозног плана да их до средине 21. века буде чак милијарду.

Међународна агенција за енергију (ИЕА) саопштила је да је број електромобилиа на глобалном нивоу достигао милион у 2015. години. Да би се постигао циљ од такозвана „2 степена Целизијуса“, потребно је да се њихов број до 2050. увећа чак хиљаду пута!

Прокламовани циљ „2 степена Целзијуса“ подразумева да се неизбежан глобални раст температуре на нашој планети задржи у оквирима од 2°Ц. Сматра се да би већи раст температуре имао озбиљне последице за свет у коме живимо.

ИЕА наводи да је за постизање овог циља између осталог потребно и значајно смањити емисију угљен-диоксида у градовима, као последицу употребе моторних возила. У тој организацији сматрају да се овај проблем решава на два нивоа.

Први је масовна употреба електричних аутомобила, а други производња потребне струје из обновљивих извора, као што су соларна енергија или енергија ветра. Ипак, тешко је замислити да би до 2050. број електромобила могао достићи зацртаних милијарду возила.

Према прогнозама из 2014. на путевима широм света би 2020. требало да буде 1,4 милиона електромобила, али би након тога раст био убрзан, па би 2025. само у 8 америчких савезних држава са највећом заступљеношћу возила на струју њихов број достигао 3,3 милиона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here