Насловна Друштво На Предлог закона о ЦХФ-у Медојевић поднио амандмане

На Предлог закона о ЦХФ-у Медојевић поднио амандмане

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланик Демократског фронта ДФ Небојша Медојевић поднио је амандмане на Приједлог закона о конверзији кредита у швајцарским францима ЦХФ у евре, на основу приједлога њихових корисника.

amandmani

У образложењу, посланик Медојевић је навео да се први амандман односи на законско уређење обавеза комерцијалних банака и корисника кредита у вези конверзије кредита уговорених у страној валути ЦХФ-у.

“Законом су обухваћени сви кредити које су комерцијалне банке одобриле клијентима у ЦХФ-у, укључујући и оне које су банке једострано раскинуле због немогућности клијента да плаћа. Основ за конверзију кредита представља износ који је клијент добио у банци у тренутку закључења уговора”, рекао је Медојевић.

Он је образложио да се тим амандманом прецизно дефинише обухват кредита и допуњава уговорима о кредитима које је банка у међувремену једнострано раскинула, због немогућности плаћања нових измијењених рата.

Медојевић је рекао да су другим амандманом комерцијалне банке дужне да након конверзије кредита у евра, направе нови обрачун кредита са урачунатом фиксном каматном стопом од 8,2 одсто на годишњем нивоу.

Он је у образложењу оцијенио да су стамбени кредити у ЦХФ-у банкарски производ високог ризика и шпекулативног карактера.

“У том банкарском производу је присутна промјенљивост и неодредивост главнице и камате и ануитета што је законски недопустиво јер предмет уговора односно цијена мора бити одређена или одредива, односно предвидива”, додао је Медојевић.

Он је оцијенио да су због недовољне информисаности и упозорења о ризицима и пропагандне активности банке клијенти доведени у заблуду.

“Поред банке као професионалца која је пласирала овај високоризични шпекулативни производ огромну одговорност за ово има бивше руководство Централне банке ЦБЦГ што је дозволило да се овакав високоризичан производ нађе на банкарском тржишту и садашње руководство ЦБЦГ што ништа није урадило на заштити својих грађана”, рекао је Медојевић.

Више хиљада грађана Црне Горе, како је закључио, пролази голготу неотплативих кредита чија главница расте са сваком уплатом рате, које су годинама све веће и веће.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here