Насловна Политика На предлог Медојевића и Иванића усвојена Изјава ИДУ

На предлог Медојевића и Иванића усвојена Изјава ИДУ

0
ПОДИЈЕЛИ

 „Изјава о неопходности слободних избора и нужности консолидовања демократије и стабилности на Западном Балкану“ усвојена је данас на сједници  ИДУ-а у Сарајеву. Извршни комитет ИДУ (International Democratic Union), који је највиши орган ове уније партија демократског Запада који окупља странке десног центра из преко 130 земаља свијета усвојио је ову изјаву чији су предлагачи били Небојша Медојевић, предсједник ПзП-а,  и Младен Иванић, предсједник Предсједништва БиХ.

IDU meeting Seul

ПЗП је примљен у пуноправно чланство Уније на њиховом Конгресу у Сеулу (Јужна Кореја), који је доржан од 19. до 21.новембру 2014.

ПЗП је једина црногорска партија која је пуноправни члан ове најмоћније свјетске асоцијације.

У Изјави ИДУ-а се упозоравају балканске Владе да не смију злоупотребљавати ресурсе, јавне фондове, тајне службе и државне институције током изборних кампања, у циљу обезбјеђивања подршке појединачним партијским интересима.

У Изјави се захтијева да се законом о финансирању политичких партија морају обезбиједити довољна средства за искључиво финансирање легалних изборних активности, као и да се истим законом морају дефинисати забрањене предизборне и изборне активности, како би се спријечило илегално финансирање кампања из нелегитимних извора.

„ ИДУ оцјењује да је финасирање кампања и политичких партија из илегалних фондова, који су повезани са организованим криминалом, представља забрињавајући изазов за демократију у Региону, и да то доводи до опасног политичког утицаја криминалних структура на формирање јавних политика“, каже се у Изјави ИДУ. У Изјави се такође наглашава да опозицији мора бити дозвољен пуни приступ организацији изборног процеса, како би се контролисала и обезбиједила потврда његове валидности.

У Изјави ИДУ се такође позивају сви релевантни државни органи да обрате посебну пажњу на спрјечавање, процесуирање и кажњавање политичке корупције и изборних превара, „ јер та корупција угрожава легитимитет Владе, и обезврјеђује саме темеље демократије“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here