Насловна Политика На помолу ,,велика коалиција“ у Њемачкој

На помолу ,,велика коалиција“ у Њемачкој

0
ПОДИЈЕЛИ

velika koalicija

Њемачка канцеларка Ангела Меркел, потписала је данас коалициони споразум са партијом лијевог центра Њемачке, Социјалдемократском партијом (СПД). Овим потписом отворен је пут ,,велике коалиције“ деснице и љевице. СПД још увијек треба да да коначно одобрење, и очекује се да ће гласати о коалицији између 6. и 12. децембра.

Говорећи на заједничкој конференцији са лидерима СПД и ДХУ, Меркелова је рекла да су три кључне тачке договора тичу чврстих финансија, очувању богатства и социјалну сигурност.

По питању чврстих финансија, Меркелова је рекла да Њемачка жели да види крај дуга и да се ослања да ће и остале чланице ЕУ поћи њеним путем.

За другу тачку која се тиче богатства, на иницијативу ДХУ-а, донијета је одлука да неће бити новог повећавања пореза, и да ће мала предузећа добити помоћ од државе, како би дала сигурност својим радницима. Доћи ћи до улагања у образовање и инфраструктуре, а и у споразуму се говори о снадбевању Њемачке енергијом без нуклеарних електрана.

Највише разлика било је о социјалној сигурности, али компромисом је донешена одлука да та тачка балансира између флексибилности и безбиједности.

,,Отишли ​​смо у преговоре са веома различитим идејама , и зато је било потребно неко вријеме „, рекла је Меркелова. ,,Имамо добру прилику да кажемо да ће људи до 2017. године живјети боље“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here