Насловна Друштво На помолу формирање уједињене европске војске?

На помолу формирање уједињене европске војске?

3
ПОДИЈЕЛИ

Министри спољних послова Њемачке и Француске, Франк-Валтер Штајнмајер и Жан-Марк Еро, објавили су документ под називом „Јака Европа у свијету неизвјесности“, јавила је агенција Ројтерс.

У документу који је сатављен на девет страна предлаже се успостављање заједничке европске снаге безбједности и јачање економског уједињавања.

Ројтерс преноси да Штајнмајер и Еро у њему признају да је Европска унија „сурово стављена на тест“ и да су двојица дипломата рад на овом документу започели прије него што је Велика Британија изгласала напуштање ЕУ.

Предложене иницијативе двојице министара у првом реду третирају безбједносни фактор ЕУ, предлажући удруживање војних снага.

„Чланови ЕУ који желе да установе трајну структурну сарадњу у области одбране, требало би да то врше флексибилно. Ако је потребно, чланице ЕУ би требало да размотре успостављање активне поморске снаге или удруживање снага у другим кључним областима“, наводи се у дијелу документа који је пренијела агенција Ројтерс.

Документ даље предлаже уједињено европско дјеловање по питању азила и миграције.

„Одлучни смо у томе да би ЕУ требало да установи прву мултинационалну граничну и обалну стражу. ЕУ мора наћи заједнички одговор на растући број миграната који траже улаз у ЕУ због економских разлога. Радићемо на томе да умањимо кључне факторе за нерегуларну миграцију.“

О поспјешивању раста Економске и Монетарне Уније (ЕМУ) министри су у документу закључили:

„Да би се одблокирао раст и повећала продуктивност европске економије, неопходан је нови напор за више инвестиција, и приватних и јавних. Продубљивање ЕМУ неће наступити као велики прасак, већ као резултат прагматичне и градацијске еволуције. Фискални капацитет ЕМУ требало би да започне најкасније 2018, да би подржао инвестирање у земље-чланице које су најозбиљније погођене кризом.“

Иницијативу стварања уједињене европске данас је подржао шеф комитета за међународну политику Европског парламента Елмар Брок, који је позвао је земље-чланице ЕУ да формирају заједнички војни штаб. Раније је овај предлог подржавао и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер, као и више посланика Европског парламента.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Odvajanje Evrope od NATO na lijep nacin. Produzice sankcije Rusiji kao znak da su lojalni Americi, ali ce ispod krsa da stvore svoju vojsku = raspad NATO alijanse.

  2. 0
    0

    Сами су себе довели у неподношљив положај. Европа је постала обична слушкиња разбојника из Вашингтона. Гигантска бриселско-стразбуршка бирократија једе све пред собом. Точкићи раста и развоја су зарибали. Сокова више нема. И неће их ни бити. Неће помоћи ни глупава прича о милитаризацији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here