Насловна Друштво На Марсу пронађена сонда изгубљена пре 11 година (ВИДЕО)

На Марсу пронађена сонда изгубљена пре 11 година (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Британска свемирска агенција саопштила је данас да је на површини Марса пронађена сонда Бигл 2 којој се пре 11 година изгубио сваки траг.

mars sonda

„Робот Бигл 2 за који смо веровали да је нестао 2003. пронађен је на површини Црвене планете“, истиче се у саопштењу британске агенције, додајући да је тиме стављена тачка на десетогодишњу мистерију.

Фотографије високе резолуције, снимљене из орбите, показују да је Бигл 2 остао ноштећен. Робот је био састављен из више расклопљивих делова, „латица“, од који се један део отворио.

„С обзиром да се сонда није у потпуности расклопила, није постојао начин да се успостави контакт с њом“, објаснио је за ББЦ проф Марк Симс са Универзитета у Лестеру и менаџер мисије Бигл.

Он је рекао да је радијска антена остала заглављена испод соларних панела и навео да се о узроку неуспеха мисије може само шпекулисати, али да је могуће, а то се и највероватније десило, да је сонда јако одскочила приликом атерирања што је изазвало искривљење њене структуре.

Британска сонда је требало да након шестомесечног путовања слети на Марс 25. децембра 2003. Али, чим ју је орбитер Марс Експреш одбацио 19. децембра, сонда је нестала са радара. Проглашена је дефинитивно изгубљеном 6. фебруара 2004.

Европска сонда Марс Експрес, прва европска мисија на Марсу, лансирана је 2. јуна 2003. из базе у Бајконуру у Казахстану.

Генерални директор Европске свемирске агенције (ЕСА) Жан Жак Дорден изјавио је да „оно што је пре 11 година деловало као неуспех изгледа није био потпуни промашај, јер је ипак било приземљења“.

Мисија ЕСА састојала се од орбитера који је полетео са седам инструмената за детекцију и посматрање и сондом Бигл 2 опремљеном бушилицом која имала задатак да са два метра дубине узме узорке марсовског тла.

Орбитер Марс Експрес је започео своја научна посматрања као предвидјено, у јануару 2004, проучавањем атмосфере, структуре и геологије црвене планете.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here