Насловна Друштво На једног пензионера један и по радник

На једног пензионера један и по радник

0
ПОДИЈЕЛИ

Црногорски Фонд ПИО има око 125.000 корисника, од чега је око 110. 000 пензионера, док остали то право стичу по другим основама. Од укупног броја пензија исплаћених у фебруару, око 58.000 су старосне, око 23.000 су инвалидске, а осталих, нешто мање од 29.000 су породичне пензије, саопштио је директор Фонда ПИО Душан Перовић.

penzioneri

Он је прецизирао да у Црној Гори 1,56 радника уплаћује доприносе за једног пензионера, док се оптималним односом сматра пет радника на једног пензионера. Зато ће се у 2015. око 40 одсто расхода Фонда ПИО обезбиједи из државног Буџета.

„У односу на прошлу годину, старосне пензије показују тренд раста, породичне такође, мада занемарљиво, док број корисника инвалидских пензија пада. Прецизније – овога фебруара у односу на прошлогодишњи, број старосних пензија је порастао за 2,22 одсто, породичних за 0,06 одсто, а инвалидских за 1,68 одсто“, казао је Перовић за Портал Аналитика.

Тренд пада инвалидских пензија, додаје он, траје још од децембра 2003. године, када су редефинисане неке мјере у пензионом систему, али и сама инвалидност.

“Као значајна мјера показала се редовна ревизија инвалидских пензија, која се врши сваке три године након успостављања права. Структура пензија сматра се повољном, с обзиром на вишегодишњи тренд раста удјела старосних пензија у односу на удио инвалидских пензија у укупном броју корисника овог права”, казао је Перовић.

Он сматра да је требало усвојити предложене измјене Кривичног законика којима су биле предвиђене строжије санкције за послодавце који нередовно, или никако не уплаћују порезе и доприносе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here