Насловна Политика На ивици сукоба: Све чешћи блиски сусрети НАТО авиона и руске авијације...

На ивици сукоба: Све чешћи блиски сусрети НАТО авиона и руске авијације (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Криза у Украјини и јака непријатељска реторика повећали су број „блиских сусрета“ НАТО-а и руске авијације. Алијанса тврди да су руски ратни авиони у 2014. извршили више од 400 пресретања авиона НАТО-а. С друге стране, руски извори тврде да је НАТО прошле године извео скоро 3.000 прелета близу руских и бjелоруских граница. ruski-nevidljivi-avion

Европска лидерска мрежа (ЕЛН) објавила је почетком марта извjештај у ком су наведени специфични случајеви сусрета оружаних снага НАТО-а и његових партнера са снагама Русије. У извjештају су наведени подаци прикупљани од марта прошле године. За тих годину дана забиљежено је 27 „блиских сусрета“.

Два „окршаја“, наведена као „озбиљна“ – агресивнија и више провокативна него иначе, доносе већи ризик да ће доћи до ескалације, пише Европска лидерска мрежа.

Први озбиљан инцидент догодио се 12. децембра 2014. године близу Копенхагена, када су се сусрели авион скандинавске авио-компаније и руска летјелица.

Други сусрет је био између руских ловаца-бомбардера и ратних бродова НАТО-а, распоређених у Црном мору у марту 2015, који су, заправо, били мете у војној вјежби.

Према писању Европске лидерске мреже, акције руских ловаца-бомбардера, распоређених на Криму, добар су примјер оваквих ситуација. Су-30 и Су-24 не само да прате ратне бродове НАТО-а у Црном мору, већ послују и у оквиру руског система противваздушне одбране.

Након што је ЕЛН објавио свој извјештај, и НАТО и Русија изнели су у јавност своје извештаје, који се односе на број и природу војних сусрета у 2014, пружајући шири контекст специфичних инцидената.

НАТО тврди да су руски ратни авиони извршили више од 400 пресретања авиона Алијансе. Од тог укупног броја, 150 је забележила Балтичка ваздушна полицијска мисија.

Руски представници су потврдили да је руско ратно ваздухопловство у 2014. спровело 200 извиђачких летова у Балтику, што је за 75 више него у 2013.

Поред тога, руски извори тврде да НАТО изнад балтичких земаља, Балтичког и Баренцовог мора, спроводи између осам и 12 извиђачких летова недељно. Свеукупно, авијација НАТО-а је у 2014. извела скоро 3.000 прелета близу руских и белоруских граница – двоструко више него у 2013.

Чињеница је да ови летови функционишу без транспондера који емитује положај авиона или везу са контролом за цивилну ваздушну пловидбу, што додатно погоршава стање. Авиони су пак и даље видљиви на примарном радару који користе војске, које могу да деле податке са цивилним властима, али ови подаци не укључују информације о висини.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here