Насловна Политика На два дана од Брегзита још увијек неизвјесно

На два дана од Брегзита још увијек неизвјесно

0
ПОДИЈЕЛИ

На два дана од Брегзита још увијек је неизвјесно какав би могао бити изборни резултат. Британци у четвртак на референдуму гласају о изласку из Европске уније, а на само два дана од гласања чини се да је број оних који су „за“ и „против“ изједначен, јављају данас агенције.

Спекулише се и са последицама које би излазак Велике Британије из ЕУ могао да узрокује – док би по онима који заговарају излазак из ЕУ економска ситуација у држави постала боља, у другом политичком табору заговарају хипотезу да би се ствари погоршале.

Да подсјетимо, од уласка источноевропоских земаља у ЕУ велики вал мигранта је ушао у Велику Британију али не са циљем да нађе посао, већ да живи од социјалне помоћи, која за породицу износи и до 500 фунти недјељно, а бива им ријешен и стамбени проблем. Ово је само један од разлога који заступници Брегзита наводе, а имају велику подршку у јавности, посебно пореских обавезника који се сматрају искориштеним.

Са друге стране, сматра се да би Брегзит могао изазивати рецесију у тој земљи али и озбиљно угрозио трговину с остатком Европе, као и са другим значајним трговинским партнерима као што су САД.

Аргументи финансијских ауторитета, међутим, изгледа да нису допирали до самих Британаца, пошто су анкете до прошле недеље показивале да води табор за излазак из ЕУ, преноси Бета. Кладионице су међутим, давале знатно веће шансе за победу табора за останак, мада су и те шансе биле смањиване како су анкете показивале вођство присталица изласка из ЕУ.

london

Лист Фајненшл тајмс пренео је јуче да је фунта, која је доживела тешке ударце услед забринутости око Брегзита, забележила највиши скок у последњих осам година пошто је низ анкета указао да су веће шансе за останак у ЕУ. Нови резултати као да су донели олакшање и у остатку света, пошто су берзе живнуле.

Мада анкете показују да је исход референдума и даље неизвестан, са око 44 одсто за наспрам 44 одсто против изласка Британије из ЕУ, истраживања сугеришу да се неодлучни бирачи све више опредjељују за останак у ЕУ, преносе агенције.

Референдум о изласку Велике Бритније из ЕУ расписао је премијер Дејвид Камерон који је то најавио у предизборној камањи прошле године под притиском десничарског Укипа који је запретио да би конзервативцима могао узети дио бирачког тијела, али и самих торијеваца код којих већ дуго постоји јака евроскептична струја.

Мада је Камерон за останак у ЕУ, сама Конзервативна партија нема став о томе пошто је оштро подијељена. С друге стране, опозицони лабуристи и њихов лидер Дежерми Корбин су чврсто за ЕУ, као и Шкотска национална партија, либералдемократе и велшки Плаид Камри.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here