Насловна Мозаик На донаторској вечери прикупљен новац за обнову манастира Стањевићи

На донаторској вечери прикупљен новац за обнову манастира Стањевићи

1
ПОДИЈЕЛИ
Фото: РТВ Будва

Општина Будва и Православна Митрополија Црногорско-приморска, јуче су у порти Манастира Стањевићи организовали донаторско вече на коме су, до сада, прикупљена средства у износу од 53.566 евра за обнову манастира, а поводом значајног јубилеја 680 година од оснивања ове православне светиње, преноси РТВ Будва.

„Ово добротворно вече за Манастир Стањевићи није ништа друго него наставак онога што се овдје догађало 680 година,“ казао је митрополит Амфилохије, додајући да ова светиња иако заборављена поново васкрсава, као и њена мисија.

„Мисија обједињења, јединства, неба и земље, и свих оних који на земљи овдје живе, нарочито оних, који су овдје око нас. Тако да је ово, ја бих рекао, историјски догађај за сав овај крај, и за Будву, обнова ове светиње пријестонице Црне Горе, јер не треба изгубити из вида да је овдје била пријестоница за вријеме Петровића,“ истакао је владика подсјећајући, да је овдје Петар II Петровић Његош писао једно од својих најзначајних дијела „Луча микрокозма“, те је ту, како је додао и Свети Петар и те како био присутан у оним најкрстоноснијим временима и за Боку и за Црну Гору, и уопште за наш народ и просторе наше.

„Ја вјерујем да је ово најљепше мјесто, не само на нашим просторима, него и једно од најљепших мјеста у Европи. Онда и ова гора Ђурђевац и храм Свете Тројице, који грли и призива све на истинску обнову, не само нас, него сав свијет, сво човјечанство,“ истакао је Амфилохије.

Краповић: Манастир Стањевићи дио медитеранског цивилизацијског круга

Предјседник Општине Будва Драган Краповић је казао да је вријеме у коме живимо вријеме убрзаних комуникација, те да је наша земља својим положајем и вриједностима које баштини саставни дио медитеранског цивилизацијског круга, а међу тим вриједностима је и Манастир Стањевићи, наводи РТВ Будва.

„Зато смо радносни да је црква са своје стране учинила све што је могла да се обнови овај превриједни духовни и културни центар са корјенима у далеком средњем вијеку,“ истакао је Краповић, додајући, да сада када треба да се приведе крају процес генералне обнове манастира, општинска власт ће учинити све што је у њеној моћи и ингиренцијама да се успјешно и на опште добро заврши обнова манастира.

„Искрено се надам да ће свечана прослава 680 година Манастира Стањевићи, која ће се одржати на Тројичин дан наредне године бити златна круна наших напора, да се врати првобитна љепота овог Божијег дома и тако уљепшан да настави службу Богу и народу,“ закључио је Краповић.

У сусрет прослави овог јубилеја, преноси РТВ Будва, Општина је недавно асфалтирала дио пута ка манастиру, а план је да се од прикупљеног новца са донаторске вечери, доврши уређење манастирске порте, заврше амфитеатар и прилаз манастиру са расвјетом, да се израде мозаици на прилазној капији, као и фрескописи на капели Светог Петра Првог и Светог Петра Другог, као и да се асфалтира преостала дионица пута од мјеста Побори до манастира.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Занимљиво је колика је србофобија усташа да и обнове монастира назиовају девастацијом! Сада ће им Амфилохије бити крив што је ДЕВАСТИРАО Стањевиће,неко би помислио срушио,а оно ОБНОВИО!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here