Насловна Друштво На данашњи дан умро је Иво Андрић

На данашњи дан умро је Иво Андрић

2
ПОДИЈЕЛИ

На данашњи дан прије 40 година умро је један од највећих писаца са простора бивше Југославије Иво Андрић.

ivo-andric-gospodar-prstenova-dzon-ronald-ruel-tolkin-1328585176-120567

Годишњица његове смрти која га је задесила у Београду ових дана биће обиљежена у родном Травнику, Сарајеву, Мостару, Вишеграду, Бања Луци, Београду и многим другим мјестима у региону, преноси Радио Слободна Европа.

Травник ће одаслати поштанске печате и стихове у пошиљкама које данас буду одлазиле у Босну и Херцеговину и свијет, у Београду ће у сали Југословенске кинотеке бити представљан документарни серијал „Бити човјек – Иво Андрић“, а у Сарајеву и Мостару ће између осталог бити одржано представљање Андрићеве збирке „Фрањевачке приче“.

ivo andric pecat

Иво Андрић је рођен 9. октобра 1892. године у Долцу поред Травника који ће за његовог живота представљати константну тему и симбол његовог идентитета.

Поред Нобелове награде, Андрић је препознатљив по својим дјелима као што су „Проклета авлија“, „О причи и причању“ и „Омерпаша Латас“.

rep-Ivo-Andric

Десетог децембра 1961. године Нобелова награда му је додијељена за роман „На Дрини ћуприја“. Додјела је одржана у штокхолмској дворани Концертне палате Шведске академије, а ово највеће свјетско призање уручио му је Андерс Естерллинг.

Добитник је многих признања и награда, један од највећих је Орден јунака социјалистичког рада који се додјељивао за изузетне резултате у националној економији и култури СФРЈ.

Након смрти 13. марта 1975. године сахрањен је на београдском Новом гробљу.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Иво Андрић је умро 7. марта 1975. године. Овај који казује дату чињеницу био је у том тренутку сарадник тада јединог, управо покренутог, дневног листа у Црној Гори. Редакцијом је на кратко процурила вијест о Андрићевој смрти, али је она убрзо стављена под тзв. ембарго, будући да је истога дана преминуо и високи функционер Савеза комуниста СФР Југославије, друг Вељко Влаховић. Власти су процијениле да је потребно да се да предност политици и тако је упокојени нобеловац морао да „сачека“. Како тада, тако и данас, култура, књижевност, ако не служи непосредно режиму на власти – шта је то, побогу?! (Аутор коментара је члан Управног одбора Удружења књижевника Црне Горе )

 2. 0
  0

  Svi smo mi zatocenici Prokletih Avlija?!
  Da li smo!? Jer…

  Ono sto nije, ne treba i ne moze da bude jace od onoga sto Jeste i sto postoji,
  ocigledno stvarno i Jedino Moguce.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here