Насловна Мозаик На данашњи дан штампан Октоих

На данашњи дан штампан Октоих

0
ПОДИЈЕЛИ

На данашњи дан, 4. јануара 1494. године у Ободској штампарији, штампан је Октоих – осмогласник. Штампан је на папиру у двије боје (црна и црвена), у стилу ренесансе и украшен иницијалима и заставицама.

Штампање и украшавање Октоиха извело је седам монаха под будним оком јеромонаха Макарија у Ободској штампарији.

Штампарија Црнојевића је прва јужнословенска ћирилична штампарија. Октоих је одштампан у релативно великом броју, од чега је до данас сачувано 105 примјерака. То указује жељу издавача да књига буде дистрибуирана и у околне крајеве.

oktoih prvoglasnik

Ободска штампарија старија је од Оксфордске, и многих других у универзитетским центрима тадашње Европе, а уједно је и прва државна штампарија.

Приликом напада Омер-паше Латаса на Црну Гору, књаз Данило је, у недостатку муниције наредио да се слова Његошеве штампарије претопе и од њих направе меци рекавши: „ако буде Црне Горе – биће и штампарије“, те да ће обновити Штампарију.

Књаз је одржао ријеч и уз помоћ Љубе Ненадовића набавио штампарију из Беча.

Октоих или Осмогласник (грч. Ὀκτώηχος) је црквена богослужбена књига која садржи у осам гласова (или напева) распоређена променљива молитвословља које се пјевају на различитим црквеним службама седмичног круга.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here