Насловна Друштво На данашњи дан прије 99 година почела је Колубарска битка

На данашњи дан прије 99 година почела је Колубарска битка

1
ПОДИЈЕЛИ

Sr_prekokolubare

На данашњи дан прије 99 година почела је Колубарска битка, једна од најзначајнијих у Првом свјетском рату, у којој је Српска војска до ногу потукла неупоредиво бројнију и јачу војску Аустро-Угарске монархије.

Колубарска битка или Сувоборска битка је најзначајнија битка између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату. Вођена је у новембру и децембру 1914. године на фронту од преко 200 km. Окончана је успијешном противофанзивом коју су извеле снаге Прве армије под командом генерала Живојина Мишића, против бројније и боље опремљене аустроугарске војске, у тренутку када је цијели свијет очекивао вијести о капитулацији Краљевине Србије.

vojvoda zivojin misic

О њој су написани томови и томови књига, а довољно је рећи да је она ушла у историју ратовања као јединствен примјер да се војска, којој је предвиђен потпун слом, за кратко време реорганизује, пређе у контраофанзиву и нанесе непријатељу одлучујући пораз.

Тактика прегруписавања само I армије и концентрисаног удара на VI армију (која је била развучена на широком фронту) коју је извео Живојин Мишић данас се изучава на војним школама широм свијета.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here