Насловна Мозаик На данашњи дан

На данашњи дан

0
ПОДИЈЕЛИ

1154. Николас Брекспир, први и једини Енглез који је биран за папу, устоличен је за поглавара римокатоличке цркве као Адријан IV.

1371. Умро је цар Урош Немањић, син цара Душана и једини наследник великог српског царства. Ступивши на престо у 19. години, после Душанове смрти 1355, није успео да сачува велико царство које се после његове смрти распало на низ самосталних области под влашћу моћних феудалаца. Његовом смрћу изумрла је лоза Немањића. Према предању убијен је мучки у лову, када се сагнуо над водом да се освежи. Српска православна црква је, на основу тог предања, прогласила Уроша за мученика и светитеља.

1642. Умро је француски државник, кардинал Арман Жан ди Плеси Ришеље, који је као министар краља Луја XIII (од 1629) имао стварну власт у Француској и подигао моћ француске круне. Основао је 1635. Француску академију.

1679. Умро је енглески филозоф Томас Хобс,представник класичног енглеског емпиризма. Идеје о човеку као слободном појединцу и држави као вештачкој творевини насталој на основу уговора појединаца, изнео је у делима „Левијатан“, „Основи природног закона и политике“, „О човеку“, „О телу“, „О грађанину“.

1791. Изашао је први број британског „Обсервера“, најстаријег недељног листа у свету.

1795. Рођен је шкотски есејист и историчар Томас Карлајл, аутор романтизираних историјских дела од којих је најпознатије „Француска револуција“ (1837). Оснивач је и чувене Лондонске библиотеке.

1829. Британци су у Индији забранили обичај спаљивања удовица приликом спаљивања њихових мужева на посмртној церемонији.

1841. Представом „Смрт Стефана Дечанског“ Јована Стерије Поповића, у бившем складишту царинарнице на Сави у Београду отворено је „Позориште на Ђумруку“. Штампан је први позоришни плакат и наплаћиване су улазнице. Организатори овог позоришта били су глумац и редитељ Атанасије Николић и драмски писац Јован Стерија Поповић.

1943. Председник САД Рузвелт, британски премијер Черчил и турски председник Мустафа Исмет Инени разматрали су у Каиру заједничке акције у оквиру антихитлеровске коалиције. Турска је, међутим, одбила да објави рат Немачкој.

1945. Умро је амерички биолог и генетичар Томас Хант Морган, оснивач генетике, добитник Нобелове награде за медицину 1933. за откриће функције хромозома у преношењу наследних својстава. Израдио је прве мапе положаја гена у хромозомима и сматра се главним представником теорије наслеђа.

1974. У близини главног града Шри Ланке Коломба срушио сехоландски авион „ДЦ-8“. Погинули су сви путници и чланви посаде, њих 191.

1975. Умрла је Хана Арент, филозоф и једна од водећих личности у области политичке теорије у 20. веку. Лауреат је многих међународних награда, међу којима Лесингове награде 1959. и награде „Сигмунд Фројд“ 1967. У Дрездену је 1993. основан „Хана Арент институт“ за истраживање тоталитаризма.

1976. Умро је Едвард Бенџамин Бритн,један од најзначајнијих енглеских композитора 20. века. Са оперским певачем Питером Пирсом основао је 1948. Алдебуршки музички фестивал („Питер Грајмс“, „Отмица Лукреције“, „Ратни реквијем“, „Пролећна симфонија“).

1977. На југу Малезије је погинуло 100 људи приликом падаавиона којег је отела јапанска терористичка група Црвена армија.

1977. Диктатор Жан Бедел Бокаса крунисао се за цара Централноафричког царства. Трошкови церемоније крунисања износили су колико и четвртина националног производа земље.

1980. У авионској несрећи у близини Лисабона, за коју се сумња да је била последица саботаже, погинуо је португалски премијер Франсиско Са Карнеиро.

1991. Отмичари су ослободили последњег Американца, новинара Терија Андерсона, који је као талац у Либану провео 2.454 дана. Припадници Исламског џихада киднаповали су Андерсона 16. марта 1985. 1995. Министри иностраних послова Европске уније на састанку уБриселу суспендовали су санкције СР Југославији, уведене 1992. због умешаности југословенске владе у рат у Босни; први војници НАТО – претходница трупа за имплементацију Дејтонског мировног споразума, слетели су у два авиона на сарајевски аеродром.

1998. Последњи борци „Црвених Кмера“ предали су се армији Камбоџе, чиме је после две деценије окончана борба тог маоистичког покрета против владиних снага.

2001. Израелска војска ушла је у неколико палестинских градова на Западној обали и заузела међународни аеродром у Гази.

2003. Тужилаштво за ратне злочине у Београду подигло је оптужницу против осам лица за ратни злочин почињен у Вуковару 1991, када је убијено око 200 цивила. То је прва оптужница коју је то тужилаштво подигло од када је основано, јула 2003.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here